Verwacht geen exotische toestanden bij deze band. Hawai is een lang gerijpt hobbyproject van vijf heren uit Kortrijk die eerder al pluimen verdienden bij Galatasaray, Two Russian Cowboys en Gésman. Experiment en avant-garde zijn de kenmerken van deze band, die vooral een aardige live reputatie heeft opgebouwd doorheen zijn vijfjarig bestaan. Om zijn reputatie staande te houden, volhardt de band anno 2008 in netjes om de drie jaar een release uit te brengen. 'Crack'n and Howling' blijkt een cd-r die, uitgebracht op het eigen Radical Pigeon-label, het experiment wederom niet schuwt en de obscure spirit van deze groep staande houdt.

Waar Hawai zich in het verleden nog bediende van vrij vatbare muziek, is dit nu ver zoek. "Improvised somewhere in the first half of 2007 at our rehearsel space with one mic onto minidisc" is de karige info die wordt meegegeven en duidelijker kan het niet zijn. Het kwintet heeft het immers gewaagd een aantal vrije improvisatiesessies en vingeroefeningen op semiakoestische gitaar te verzamelen en op deze cd-r te zetten. Muziek? Vergeet het. Dit zijn strelingen en probeersels op een snaarinstrument waarbij structurele wetmatigheden genegeerd worden. Af en toe springen wat krakende en piepende geluiden in het oor om de abstractie van dit schijfje mee vorm te geven. Wordt er nu een stoel verschoven of een sax verkracht in 'Dragonsazz'? Heeft Hawai zich een snaredrum en een orgeltje in het overstuurde 'Crack'n Holes' aangeschaft (overigens het meest muzikaal compacte moment van de cd) of staat gewoon de radio aan? Vergeet dus gerust alle leuke adjectieven die een woord als 'Hawai' oproept, deze band zorgt voor de anticlimax. Een kartonnen hoesje met wat vage potloodschetsen blijken de perfecte voorbode voor de muzikale inhoud van 'Crack'n and Howling'. De titels van de nummers spreken voor zich. 'Drink' is niet meer dan muzikaal gejengel in een soort van vraag / antwoordspel tussen te enthousiast aangeblazen sax en gitaar. 'Sleep' is een steeds herhaald riffje en wat geklop op een klankkast en doet inderdaad snakken naar een goede nachtrust. En zo moddert de groep wat verder gedurende negen nummertjes en een dik half uur.

Het is niet echt helemaal duidelijk wat de bedoeling is van deze cd-r. Een status als wazig project van enkele freaks wordt hier bevestigd: experimenteel en non-commercieel-Fans worden netjes gevoerd, want het betreft hier niet meer dan 75, met de hand uitgeknipte exemplaren. De kans dat iemand anders deze opname in handen krijgt is dus gering, en dat is misschien zo slecht nog niet. Foto's van knutselende groepsleden zijn in elk geval te bekijken op de site van het platenlabel.

Meer over Hawai


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.