Het gitaar-dance collectief Goose heeft in het Belgische muziekwereldje heel wat ogen en oren geopend. Het is het plots erg hip geworden om in de voetsporen te treden van Britse, gehypete bands en een nogal punkgerelateerde attitude te koppelen aan een portie stevige studio-elektronica. Hoewel ze niet helemaal in dit straatje meelopen, profiteert het eveneens Gentse Headphone van die aandacht. Het leverde de groep ondertussen al twee hoogste noteringen in de Afrekening op. De verwachtingen voor het langverwachte debuut waren dan ook niet min. Gelukkig blijkt het album zijn belofte na te komen.

De absolute smaakmaker van deze plaat is natuurlijk de gelijknamige single die al wekenlang de alternatieve hitlijsten in Vlaanderen en omstreken bestookt. De cd blijkt echter nog heel wat meer in petto te hebben. Het basisgegeven is een vrij langzaam, psychedelisch klanktapijt met veel elektronische vervormingen waar de heerlijk lome stem van Ian Marien netjes boven uit torent en dat verder met het krachtig drumwerk van Nico Steenkiste wordt opgeklopt. Referenties als Radiohead of het genre indietronica zijn niet uit de lucht gegrepen, hoewel ze ook de nagel niet helemaal op de kop slaan. Songs als 'Girlie' of het heerlijk in de hoogte klimmende 'Skinner' zijn in elk geval absolute sfeerparels. Dankzij arrangementen waarin sterk vooruit wordt gedacht bloeien nummers als de tweede single, 'She Is Electric' langzaam open waardoor Headphone het hoofd van veel jeugdige fans dol zal weten te draaien. De band klinkt immers tegelijkertijd soft als stoer, pop als rock en dance als gitaargedreven. Ongetwijfeld is aan elke song dan ook een lange zoektocht naar de juiste klanken en ingrediƫnten voorafgegaan. Zelfs een minimaal, minder overtuigend nummer als 'The Pugilist' blijkt doorworsteld te zitten door een veelvoud aan subtiele gevoelselementen die een stevig luistervolume vragen. Spijtig genoeg is de combinatie met de daarop volgende, gestoorde pianoballade nogal ongelukkig gekozen waardoor de plaat een deel van zijn kracht moet prijsgeven. Wanneer afsluiter 'Film' enkele minuten op zich laat wachten, lijkt het wel of de band in zijn eigen sfeercreaties verdronken is en dat is wat spijtig. Een zwoel toefluisterende, Franse vrouwenstem volstaat nu eenmaal niet om een verpletterende indruk na te laten.

Wie over 'Ghostwriter' zondermeer van een leuk plaatje spreekt, heeft een slecht geweten. Headphone heeft immers een krachtig debuut neergezet waaruit zowel een eigen identiteit als een mooie belofte voor de toekomst naar voren komt. Met nu al enkele geweldige uitschieters ruikt dit naar een internationaal verhaal dat nog enkele jaartjes kan en mag voortduren.

Meer over Headphone


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.