Heitor Villa-Lobos (1887-1959) is voor de gitaar wat Rachmaninov voor de piano geweest is. Beide componisten waren uitmuntende virtuozen op hun instrument, beiden hebben veel voor hun instrument geschreven en beiden hebben hun composities gerealiseerd in een (traditionele) tonale schrijfwijze. Tot zover de gelijkenis want zo introvert, melancholisch en deprimerend als Rachmaninov, zo extravert, bruisend en energiek was Villa-Lobos.
Gelijkenis of niet, deze cd geeft een mooie staalkaart van de gitaarmuziek van Villa-Lobos, meer nog zijn evolutie als componist is er op te volgen. Van zijn vroege periode, toen hij als gitarist in straatbandjes meespeelde, zijn er drie werken opgenomen. Charmante en aanstekelijke muziek, niet meer maar ook niet minder. Men voelt dat er temperament aanwezig is maar veel verder gaat de eigen inbreng niet. Het zijn met andere woorden geslaagde genrestukken, met soms een niet al te duidelijke structuur. Uit zijn tweede periode heeft Joseph Bacon vier studies gekozen uit een reeks van twaalf. Deze dateren uit 1929 toen hij in Parijs verbleef en zijn het concrete resultaat van zijn ontmoetingen met de gitaarvirtuoos Segovia. In deze studies legt Villa-Lobos zich strikte beperkingen op waardoor de expressie minder vrij en fantasievol is. De 5 preludes uit de laatste periode tenslotte zijn meesterwerkjes: Villa-Lobos slaagt erin om met betrekkelijk eenvoudige melodieën op een bijzonder persoolijke en creatieve wijze muziek te maken met een charmant en expressief eindresultaat. Dit is werkelijk het werk van een grootmeester.
Wat de uitvoering betreft is het misschien interessant te weten dat deze cd in 1978 al uitgebracht is op LP. Niet dat de uitvoering nu gedateerd is of voorbijgestreefd, zeker niet. De uitvoering door Joseph Bacon is in de eerste plaats helder en duidelijk zonder veel overbodige franje. Vanzelfsprekend met de nodige inleving en een gezonde dosis muzikaliteit, kortom een eerlijke en integere muzikant. Het enige dat vandaag de dag misschien storend wordt ervaren is het duidelijk hoorbare verschuiven van de linkerhand op de toets. Maar laat dit geen belet zijn om te genieten van deze cd: de programmering is excellent en de uitvoering verzorgd en overtuigend.

Meer over Heitor Villa-Lobos


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.