Puur, zuiver, klaar, duidelijk, ... allemaal synoniemen die de muziek van Helder goed omvatten. De frisse folkpop die de Rock Rally-finalist uit Merelbeke uit zijn 8-sporen recordertje tovert, bruist van energie en inspiratie.
Het is alvast even opschrikken wanneer 'The King Lost his Crown' opent met een chaotische instrumentale intro van banjo en contrabas die een vreemd, draailier-achtig effect benaderen. De aandacht is alvast gevestigd voor drie kwartiertjes lekker rustgevend muzikaal genot. Folk, country en roots schijnen stijlen te zijn die Helder wel bevallen. Veel roffelende drums, banjo en dobro- of slidegitaren worden met frisse partijen opgezadeld en afgewisseld met intieme samenzang met onder meer Pascal Deweze (Metal Molly, Sukilove), Mick Walschaerts (Kommil Foo), Trixie Whitley (dochter van Chris) en zelfs broer Govert Deploige van W817 of –voor de Tv fanaten- van de alom bekende soap 'Thuis'. Hoewel teksten en titels nogal triestige levensmomenten beschrijven ('Little Fool', 'One Lost Thought Two', 'It's Over', ...), durft de opgewekte pop al eens stoutere schoentjes aantrekken. Gevatte, tegendraadse ritmes, een hakkende (contra) bas of een gierende gitaar zorgen regelmatig voor een originele invalshoek. 'Waiting at the Graveyard' komt zelfs aandrijven met een heerlijk swingende salsa gitaarrif die zich lekker in het hoofd nestelt (mogelijk ook omdat het nummer iets te lang blijft aanslepen). 'La La Laura' is niet enkel een award voor fijnste titel waardig, maar mag met het slepende medeleven dat het opwekt ook gerust scoren als topsingle. Hoewel deze cd met zijn 13 nummers bol staat van zo'n muzikale invalshoeken en gevoelens, durft de bundeling ervan binnen 1 nummer wel wat te haperen. Ondanks grote creativiteit, blijven weinig echt specifieke ideeën overeind. Mits iets meer samenhang zou deze debuutplaat echter vele landsgrenzen kunnen platgooien.
'The King Lost his Crown' is niet meteen de meest optimistische boodschap om de wereld mee wakker te schudden. De muziek die deze Oost Vlaming op zijn debuutplaat voorschotelt, doet dat echter des te meer. Dit gitzwarte promoschijfje mag gerust gezien en gehoord worden. Helder is zeker een naam om te onthouden en op te volgen.

Meer over Helder


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.