Henry Rollins is niet alleen bekend als zanger van de Rollins Band. Hij maakte ook naam als acteur, schrijver en spoken word-artiest. 'Shock & Awe' is een opname van zijn gelijknamige spoken word-tournee (geen muzieknoot te bespeuren), waarmee hij begin 2004 door de VS trok. Rollins is geen rasechte stand-up comedian, maar neemt wel enkele belangrijke maatschappelijke figuren en fenomenen zwaar op de korrel.
Eerst moeten de haperende toespraken van de Amerikaanse president Bush het ontgelden. Rollins' imitatie is al bij al voorspelbaar en biedt weinig nieuwe inzichten. Wel werpt hij een nieuw licht op zijn eigen masturbatiebelevenissen. Hij vertelt ongegeneerd over het hoe en waarom ervan en grijpt er na een uiteenzetting over zijn mislukte afspraakjes in L.A. naar terug. Voor zijn afspraakjes is hij op zoek naar intelligente vrouwen met een eigen mening kunnen vormen en goede smaak. Rollins zelf komt tijdens zijn show over als een verstandige, rustige, zelfrelativerende man. Zijn kritische blik op de besproken gebeurtenissen getuigt van inzicht en hij brengt die zonder enige pretentie over naar het publiek. Ook in zijn beschrijving van een Kill Bill-première meet hij zich geen sterallures aan. Hij en een vriend gaan tussen alle sterren naar de première, waar ze zich vooral tegoed doen aan al het gratis eten. Als ze daarna Ike Turner ontmoeten, weet Rollins eerst niet veel te zeggen en algauw blijkt dat er niet veel te zeggen valt. Dat is wel het geval bij zijn ontmoeting met William Shatner en Ben Folds, maar daar is hij eerder onder de indruk van de snel opgetrommelde sessiegitarist. Dat zijn ook de soldaten in Afghanistan als Rollins er op bezoek komt om zijn show te brengen, maar ook daar blijft hij nederig.
Dat is misschien maar goed ook, want 'Shock & Awe' is eigenlijk meer een verzameling van caféverhalen dan een samenhangende en vernieuwende uiteenzetting. De gemiddelde tooghanger mist wel de enorme vaart waarmee Rollins zijn teksten uitspuwt en ook het enthousiasme en de energie zullen wel ontbreken. Daarmee kan de gebalde Amerikaan echter niet compenseren dat zijn pointes al enkele minuten op voorhand voorspelbaar zijn en dat de geboden inzichten al wel eens bekend durven zijn.

Meer over Henry Rollins


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.