In het Vlaamse platteland leeft al langer een ophefmakende scène van surfpunkers, psychobilly fans en bluesrockers die met veel leder, vetkuiven, tatoeages en een ongehoorde voorliefde voor rootsmuziek vriendschappelijk de handen in mekaar slaat. Hoewel het hier veel verschillende subgroeperingen van muziekfreaks betreft, vormen ze samen toch een erg hecht 'underground' wereldje. Een klein onderdeeltje van deze alternativo's bestaat uit aanhangers van de, naar eigen zeggen, RebelCountryRock: een hevige vorm van country die zich met veel rockinvloeden afkeert van de gangbare Nashville normen en linedancing cowboymuziek. Hètten Dès laat op deze manier graag van zich horen en presenteert hier een (eerste) minischijfje waarbij ze het alom gekende 'Ace of Spades' van Mötorhead ("the loudest band in the world") coveren en als single lanceren.
Met ronkende namen als Kowboy Konrad (zang), Ronny Cash (bas), Sammy Boy (gitaar) of Piston Pedro (drum) bespeelt Hètten Dès toch al enige jaren middelgrote Vlaamse festivalpodia die rootsmuziek goed verdragen. Een eigenzinnige mengelmoes van Steve Earle, Social Distortion en Johnny Cash karakteriseert de band. Dat is ook bij deze cd single, die onderdeel uitmaakt van de zes tracks tellende (demo)lp 'PowerCuntry', het geval. Het zachte van Cash, Earle en andere cowboys moet het op dit drie tracks tellend plaatje opmeten tegen het ruwe karakter van zowel de opgesomde punkband als de rockers van Mötorhead. Dat gebeurt eerst met een volledig ingezongen "scream along" versie en vervolgens met een stijlvol instrumentale "scream alone" versie en een gekscherende videotrack.
Een erg strak spel van contrabas en schuifelende snaredrums creëert een typisch galopperend, niet al te druk ritmekader waarover zanger Konrad met een diepe Elvisstem rolt. Aangevuld met een slide gitaar vervolledigt deze groep het op en top heersende cowboygevoel bij deze vertolking. Dankzij opbloeiend gesoleer van deze laatste gitaar, krijgt deze versie van 'Ace of Spades' toch niet zomaar een plat countrysfeertje mee, maar zit er ook dat ruwe randje aan vast. Het weerspiegelt enigszins de uitstraling van Hétten Dés: die van een rammende livemachine. Toch is er nood aan de videobeelden om dit aan te vullen, want louter op muzikaal vlak komt dit wilde karakter van deze jongens toch niet helemaal goed over. Deze cover is dus alles behalve wereldschokkend, maar het is een leuke interpretatie van een leuk nummer.
Hoewel dit singletje veel weg heeft van een uit de hand gelopen grap, zet Hètten Dès zich hiermee wel op de kaart. RebelCountryRock krijgt een concrete inhoud en blijkt een vlag te zijn die zijn lading prima dekt. Het is fijn te merken hoe creativiteit en originaliteit een blijvende stimulans vormen voor vele leuke experimenten. Deze poging om met een platgespeelde cover uit het zogenaamde 'undergroundcircuit' te kruipen, kan op zijn minst gewaagd genoemd worden. Binnenkort wordt echter een fullcd van deze groep op de markt gegooid: men weze gewaarschuwd.

Meer over Hètten Dès


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.