Ninja Tune, Skint of Coldcut zijn voor vele elektronicaliefhebbers geen onbekende namen. Stuart Warren Hill en Robin Bruson ofte Hexstatic, die de drie met elkaar verbinden, liggen misschien al minder vlot op de tong, maar ze zijn alleszins wel even hip. Zo'n kleine tien jaar maakt dit duo immers furore met niet enkel een bonte muzikale mengelmoes van triphop, reggae en jazz, maar verzorgt het ook visuele animaties en interactieve films voor tal van artiesten en concerten. Hoe breed beide heren kijken, is mooi weerspiegeld in het erg eclectische plaatje 'Pick'n'Mix', dat vergezeld is van een heuse i-pod video met een hoog lsd-gehalte.

Eventjes verschieten is het wel wanneer blijkt dat Hexstatic voor zijn mix gekozen heeft voor een fijne clash van hiphop, funk en disco waarin bekend en onbekend elkaar omarmen. Hierin is echter geen prominente rol weggelegd voor zang of raps (hoewel ze wel telkens aanwezig zijn), maar eerder voor schichtige blazertjes en aanvurende ritmen. Dat alles is gekleed in een kraakheldere productie: de geur van vinyl ligt mee in de mix. Verder bevat dit schijfje enkele gedurfde bijdragen, zoals RJD2's 'Let the Good Times Roll pt.1', dat klassieke reggae laat uitmonden in een chaotisch triphopthema. De eerste echte oppeppende doorbraak is echter weggelegd voor het hippe producersduo Juju & Bloody Moon met hun klassieker 'Aaahhhhh ... Punch You in the Face', voorzien van stevige hiphopbeats. Vanaf dan speelt Hexstatic op veilig met bijdragen van ondermeer Grandmaster Flash ('White Lines'), Dilinger ('Cocaine in My Brain') en Positive One ('We Got the Funk'). Die eerste funkgrootvader, Grandmaster Flash, komt zelfs vier keer in dit uurtje muzikaal genot langs (goed voor een kleine 20% van de gebruikte platen). Om het geheel nog meer naar de spits toe te drijven, steekt het tweetal drie exclusieve songs in zijn verhaal: een vrolijk, instrumentaal rootsreggaenummertje van Harry J Allstars, een funky fusionjazz-thema van Rareforce en een bonte dance-remix van het eigen 'Pulse' (wat ook de extra videoclip is). Naar het einde toe worden muzikale grenzen helemaal gesloopt met een trio van 'Popcorn', 'You Really Got Me' (The Kinks) en 'You Are Awful (but I Like You)' van Dick Emery. Dit om maar aan te geven dat Hexstatic wel houdt van een fijne streep humor en niet enkel van bedwelmende sigaretten.

Achter een hoes waarbij felgekleurde snoepjes een collectie vinylsingles verbergen schuilt een mooi opzet: "An assortment to suit all tastes". Dat 'Pick'n'Mix' niet meteen de meest trendy mixplaat is en de aanwezige scratches niet erg kunstzinnig zijn, wordt met een brede glimlach weggevaagd. Vergeet gerust de achtergrond van Hexstatic en geniet van de bonte mengelmoes die wordt voorgeschoteld en een kleine vijftig jaar muzikale parels presenteert.

Meer over Hexstatic


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.