Een nieuw concept ('In a Dubtone Sessions'): twee grote dubacts met mekaar confronteren en afwachten wat het muzikale resultaat zal worden. Bij dit eerste probeersel zijn de twee deelnemende Franse bands Hightone en Improvisators Dub en levert de (oorspronkelijk slechts 4 nummers tellende) clash een puike dubplaat af. Één of twee bands? Het eindresultaat is een puik en vrij harmonieus plaatje.
Maar liefst negen instrumentale tracks zijn uiteindelijk samengebracht op deze 'In a Dubtone Session'. Hierbij is het een beetje gissen en missen wie nu juist welke bijdrage heeft geleverd, maar feit is dat Improvisators Dub zorgt voor wervelende partijen met traditionele instrumenten (sitar, melodica), terwijl de vijf jongens van Hightone zorgen voor typisch rollende drum- en percussiepartijen. Nummers als opener 'Pusher Dub' klinken nogal Oosters met hun sitar- en fluitspel. Ze zijn daardoor één lang uitgelopen instrumentale partij die een melodieuze inhoud combineert met de eenvoud van een bezwerende basdub. Niet alle tracks zijn echter even roots klinkend. De twee 'Early Dub' versies hebben veel meer diepgang met echo's en blieps en enkele ijle stemsamples. De doordravende bas en de korte tegenaccenten van de Caraïbische slaggitaar transformeren deze nummers tot moderne, elektronische reggaetracks. Ook het van wervelende effecten voorziene 'Dub Fever' klinkt, naar gewoonte van de Improvisators, erg computergeladen, maar krijgt wel de vrolijke fluitmelodie mee als erfenis van oorspronkelijkere reggaesongs. De twee versies van 'U-Man Bass' zijn opnieuw pure instrumentale partijen met lekker stevige blazerssecties. Zo zwalpt dit schijfje dus mooi over en weer, zonder daarom in uitersten te vervallen. De combinatie van een elektronische dubband en een live spelende rootsbende werpt een leuke vrucht af. Beide ingrediënten zijn pertinent aanwezig, maar in het ene nummer neigt het gewicht meer naar de één en in het volgende nummer naar de ander. Kortom: geslaagd experiment.
De slogan "one love" wordt op een wel heel originele manier benaderd. De 'In a Dubtone Session' serie staat in het teken van verbroedering. Deze eerste poging is dan ook een mooi staaltje kunnen waar beide participerende bands gerust fier over mogen zijn. Eens benieuwd wie in de tweede editie mag meedoen...

Meer over Hightone meets Improvisators Dub


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.