Martin Schirenc, het brein achter Hollenthon, heeft na vele jaren zijn death metalband Pungent Stench opgedoekt om zich te richten op Hollenthon. Geen slechte zaak, aangezien de voorgaande, 'With Vilest of Worms to Dwell', naar meer smaakte, veel meer. De bombastische duistere metal die de band liet horen was van een zeer hoog niveau en wist ook op te vallen door het sterke gebruik van veelvuldige orkestratie. Maar weet de band de belofte te consolideren?

Vanaf opener 'On the Wings of A Dove' zit het al meteen snor: de bombast is opnieuw alomtegenwoordig, maar in de juiste hoeveelheden, het gitaarwerk zit behoorlijk pittig en de rauwe stem van Schirenc klinkt heerlijk ziekelijk. Hollenthon incorporeert elementen uit de death, black en gothic metal tot een geheel eigen concept, wat geen sinecure is in het oververzadigde landschap. Allicht zit hun Oostenrijkse volksaard daar voor iets tussen, want Oostenrijkse bands vallen vaak op door hun aparte aanpak (zo ook black metallers Abigor). De band legt laag na laag van koren, strijkers en klassieke instrumenten op een basis van vrij potige metal. Op zich is dat geen nieuwe aanpak, maar in het geval van Hollenthon werkt die mix, precies omdat de dosering zo verdraaid juist zit. Zo is zeker 'Son of Perdition' een aanrader: een loeier van een riff, gekoppeld aan de heerlijk ranzige strot van Schirenc en flink wat toetsenwerk die de song opentrekken en een waaier aan invalshoeken laten horen. De term 'episch' is hier dus meer dan op zijn plaats. Zowat de hele plaat door wordt de kwaliteit gewaarborgd, al dient gezegd dat dit voor echte gothicadepten te hard en voor echte deathfanaten te zacht gaat zijn, maar beide partijen weten niet wat ze missen als ze dit op zijn minst niet eens uitproberen.

Hollenthon bewijst met dit album dat hun debuut geen losse flodder was, maar dat ze meer dan in staat zijn om een waardige opvolger klaar te stomen. Dit is zo'n band die hopelijk niet snel in de vergetelheid verdwijnt, want Hollenthon staat als een huis en weet met sterke songs naar voor te komen.

Meer over Hollenthon


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.