Eind 19e eeuw was het Hugo Wolf die een substantieel deel van het op heden nog vaak gezongen repertoire bij elkaar schreef. Het ‘Italienisches Liederbuch’ behoort tot zijn mooiste en meest invloedrijke werk. Wolf had een korte, hyperproductieve periode en de 46 Lieder op deze cd kwamen in quasi geen tijd tot stand. Liedzangers adoreren Wolf omwille van zijn immense emotionele expressie, naast het meer luchtige karakter dat zijn muziek kenmerkt. Op zich lijkt het een vreemd concept: 46 korte liederen voor sopraan/tenor die samen een consistente liedbundel uitmaken. Wolf had het concept echter al eerder geëxploreerd met zijn ‘Spanisches Liederbuch’ dat helaas in weinig aspecten kan tippen aan de dramatische kracht van het ‘Italienisches Liederbuch’. Sommigen vinden Wolf ontoegankelijk omdat de stemmen soms in overdrive lijken te gaan. Dat is echter kwestie van gewenning: men moet louter gewoon worden aan Wolfs expressieve klankpallet.

Het ‘Italienisches Liederbuch’ werd al talloze keren opgenomen en niet door de minsten. In 1994 deden soprane Felecity Lott en tenor Peter Schreier reeds een worp, in een opname die zelden verbeterd werd. Bij Challenge Classics haalde men daarom het grote geschut boven: Christophe Prégardien en Julia Kleiter zongen immers reeds aan de zijde van de grootste dirigenten, denk maar aan Philippe Herreweghe en Claudio Abbado. Prégardien en Kleiter zijn uiteraard technisch perfect. De verrassing komt dan ook vooral van de pianist Hilko Dumno, die krachtige, geloofwaardige pianopartijen verzorgt.

De opname van de grote verbazing is dit zeker niet. Wel maakt de ideale geluidskwaliteit deze cd bijzonder genietbaar. De tragische teksten, de sterke interpretaties en het gemak waarmee de muzikanten dit door en door gekende repertoire uitvoeren, vormt een bescheiden meerwaarde. Een laatste surplus is de mooie box die Challenge Classics er gratis bovenop doet, met een relatief dik cd-boekje en een mooi ogende box die de breedte heeft van drie reguliere schijfjes in de kast. Bijzonder aangenaam!

Meer over Hugo Wolf


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.