Hyems is een naam die afkomstig is uit het oude Latijn en betekent grofweg 'winter'. Een behoorlijk passende naam voor een black metalband, zij het nogal voor de hand liggend. In elk geval, Hyems is geen standaard black metal want de heren gaan er prat op om een flinke scheut death metal te incorporern. Het resultaat klinkt anders behoorlijk metalcoregericht, in de lijn van die andere Duitse crossoverband die hardcore en black metal combineert, namelijk Deadlock. Het resultaat is een nogal wisselvallige schijf die niet meteen kan overtuigen.

De band heeft er resoluut voor gekozen om alle teksten in het Duits te laten schreeuwen door frontman Andreas. Een aardige keuze, aangezien er zoveel black metalbands uit Scandinaviƫ zijn die ook in hun moerstaal kwelen. Net als de grote voorbeelden als daar zijn Naglfar en Marduk, krijst Andreas een aardig potje bij elkaar. Alleen is hij een essentieel element vergeten, namelijk dat de beste bands en vooral de beste schreeuwers erin slagen om niet alleen gevoel in hun performance te leggen, maar ook voldoende variatie. De arme man kan er niet aan doen, maar hij beschikt over de meest eenzijdige en enerverende krijs sinds even. Aan het muzikale luik schort er links en rechts ook wat. Drummer Hussein legt er alleszins flink de zweep over en ook de snarenplukkers van dienst raggen en scheuren dat het een lieve lust is, maar waarom de band per se een soort breakdowns wil gebruiken is een raadsel. Niet alleen halen die de gehele sfeer van de songs naar beneden, maar slaan als een tang op een varken. Het is lovenswaardig dat Hyems nieuwe gronden wil aanboren, maar dit is toch niet echt de manier. Het zorgt er enkel voor dat 'Antinomie' tussen wal en schip valt en zeer lastig te verteren valt. Mogelijk is dit binnen tien jaar een klassieker van een nieuw subgenre, maar voorlopig valt de plaat te licht uit.

Aardig geprobeerd, maar nog niet voldoende gerijpt, is de meest toepasselijke omschrijving voor hetgeen Hyems presenteert. Als de band nog even kan doorgroeien zouden ze mogelijk tot goeie dingen in staat zijn, maar nu schieten ze nog flink tekort.

Meer over Hyems


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.