De Finse underground blijft maar borrelen en bubbelen in het zwartmetalen genre. Ee label dat zich exclusief op dit soort duivelaanbidding gooit is Hammer of Hate en ook dit IC Rex is een leuk staaltje van wat de Finse bodem zoal te bieden heeft. Een bijzonder werkstuk alweer, omdat alles, maar dan echt alles, ontsproten en ingespeeld is door een personage dat zichzelf Artifex IC noemt. 'Valonkantajan Alkemia' is volledig in het Fins gezongen (nu ja) en klinkt als een behoorlijk diabolische aanroeping van al wat hels is.

Het Fins is bij uitstek een taal om duivelaanbidding in muziek te gieten, want zoals geregeld Finnen zelf zeggen, klinkt hun taal bijzonder hard en rauw. Ook de heren van Ajattara hebben dit door en soms doet IC Rex ook wel wat denken aan eerdergenoemde heren, vooral in de langzamere stukken. Dit eenmansproject maakt immers ook gebruik van behoorlijk griezelig klinkende keyboardpartijen die als een dikke laag onder het geheel liggen. Maar Ic Rex speelt beduidend meer met tempo. Niet alleen zitten er geregeld verschillen in tempo tussen de nummers, maar ook binnen de songs zelf is de afwisseling groot. Dat is een goede zaak, zeer goed zelfs. Ook vocaal gesproken zit er voldoende variatie in, want hoewel Artifex meestal op vrij ziekelijke manier de longen uit het lijf schreeuwt, durft hij al eens 'normaal' te zingen. Dat is niet altijd even geslaagd, maar het past wel netjes bij de attitude van dit project. De bezeten krijsen die hij van tijd tot tijd bovenhaalt, roepen soms zelfs verwijzingen naar Attila Csihar (Mayhem) in het leven. Hoewel de productie behoorlijk rauw is, zijn alle instrumenten goed te horen en klinkt dit zelfs behoorlijk vet voor een zogeheten undergroundproduct. Maar dat wil niet zeggen als zou de kwaadaardigheid zoek zijn, integendeel. Met de juiste belichting (of gebrek daaraan) klinkt dit verdraaid naargeestig en angstaanjagend. Precies zoals het zou moeten, dus.

Alweer een leuke ontdekking uit Finland, dit IC Rex. Akkoord, de top zit nog niet te lonken, maar qua rasechte black metal, compleet met alle franjes of soms het gebrek daaraan, is dit een puike release. De Gehoornde kan weer tevreden zijn.

Meer over IC Rex


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.