De tweede plaat van de Londonse band Ikara Colt is een schot in de roos! Twee heren op zang en drums en twee dames op gitaar en bas zorgen steevast voor veel power en dynamiek op deze langspeler, die geproduced is door Alex Newport (At The Drive In, Melvins, The Mars Volta). Noem het artrock, postpunk, arty-punk of wat dan ook ... 'Modern Apprentice' is in elk geval een vrij hedendaags, experiment.
Een bas rolt in, een gitaar piept ... en dan plots barst de hel los. Met de drive van een op hol slaande, gechromeerde Chevrolet scheurt Ikara Colt er vandoor. Bij opener 'Wanna Be That Way' gebeurt dat in pure garagerockstijl. Jachtige riffs, een drum die tegen honderd-kilometer-per-uur doorslaat en Paul Resende's specifieke, schreeuwerige zang zorgen voor een spervuur van muziekgeweld. Zo worden de 12 nummers op deze plaat er in een ijltempo doorgedraaid. Ikara Colt speelt strak, reuzestrak. De nieuwe bassiste Tracy Bellaries verdient overigens ook haar pluimen. De dame mag niet enkel gezien worden, maar ze lijkt bij momenten de snaren van haar bas af te rukken en zorgt voor een ijzersterke, diep rollende drive. Dankzij korte en eenvoudige nummers die een compact geluid presenteren komt dit viertal als een solide band over. Dat geeft hen de mogelijkheid om met momenten ook even gas terug te nemen. Zo klinkt 'Modern Feeling' als een discogevoelig, Blondie-achtig punknummer en 'Waste Ground' geeft het beeld als zou Joy Division even de poptoer op gaan. 'Motorway' dreigt met rauwe gitaren als lijkt de zwaar opgevoerde bolide weer klaar te staan om er met gierende banden vandoor te scheuren. De felle gitariste Claire Ingram profileert zich hier met haar fijne stem zonder moeite als de nieuwe Kim Deal (de stuwende vrouwelijke kracht achter de Pixies). Bij nummers als 'I'm With Stupid' of 'How's the World Gonna Take You Now' staat de boog stevig gespannen en valt niet te ontkomen aan de recht in het aangezicht geplaatste geluidsuppercuts die Ikara Colt verkoopt. Op deze manier dwingt dit kleurrijke plaatje niet enkel om enige tijd in de speler te houden, maar ook om met boeiende fascinatie tot de laatste noot te blijven volgen.
Ze hebben de looks, ze hebben het geluid, ... het publiek? Daar wordt volop aan gewerkt. In elk geval één gouden tip voor de progressieve muziekfreak: ga eens kijken naar de energiestoten van Ikara Colt en probeer deze 'Modern Apprentice'. Hell yeah!

Meer over Ikara Colt


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.