Welke vooroordelen er over IJsland ook mogen bestaan, Jagúar schuift ze moeiteloos aan de kant. Met hun warme, pretentieloze funk werkt deze jonge, 6-koppige groep rechtstreeks in op de dansspieren. Hoewel 'Hello Somebody' al hun derde album is, wordt er nu pas gezongen. Dat is lang geen slechte zet, want het maakt de muziek alleen maar toegankelijker.
Opener 'Bodyparty' maakt meteen duidelijk waar het om draait. De stevige beat, de onvermijdelijke vette groove en de energieke blazers staan allemaal in het teken van beweging. Ook de muziek van Jagúar staat niet stil. Vloeiend wisselen de instrumenten in de nummers elkaar af en een gewijzigde songstructuur verandert het einde van de meeste songs drastisch. Een mooi voorbeeld hiervan is 'What is Going on?', een van de tracks geproduced door Al Stone (zie ook Jamiroquai). De mengeling van achtergrondzangeressen, blazers en een feel-good tekst wordt beheerst en subtiel uitgewerkt. Het resultaat is aanstekelijk. Uitgelaten trompetgeschal gaat naadloos over in funky gitaarlicks om dan op de gepaste moment aangevuld te worden met de juiste dosis achtergrondgezang. Ondertussen bereiden de blazers zich alweer voor op een volgende uitbarsting. Als de sax zich even komt mengen, spoort zanger Samúelson de luisteraar aan om er een betere wereld van te maken. Dan leidt de piano een eerste einde in, maar algauw zorgt gitarist Birgisson ervoor dat er weer funk weerklinkt. Zo is er geen moment rust en op die manier gaat het er het hele album aan toe. In het titelnummer overheersen korte blazershots en ontbreekt de wah-wah-pedaal niet. Naast het blazersgeweld in 'Funky Junky' is er op het einde zelfs plaats voor een exotisch ritme. Toch zijn er ook enkele mindere momenten. De gitaarlicks van 'It's All Over' zijn vooral eentonig en 'Butterflies' klinkt dan weer inspiratieloos.
Hoewel de nummers vaak op elkaar gelijken en daardoor voorspelbaar worden, haalt de positieve uitstraling van 'Hello Somebody!' toch de bovenhand. Als dit op plaat al werkt, lijdt het geen twijfel dat Jagúar ook live zal spetteren.

Meer over Jagúar


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.