'Remembrance' bevat twee soorten nummers: ingetogen, bedrukkende composities en dynamische, funky nummers die een goedlachse knipoog naar rock 'n' roll en bigband geven. Steeds concentreert Jambangle op een bepaalde sfeer en bouwt die verder uit. Zo zei Karel Van Marcke, componist en bandleider van Jambangle, in Jazzmozaïek: Ik wil geen moeilijke muziek maken, ik wil sfeer maken. Dat is ook ons sterke punt. Deze sfeer creëert hij met composities die knipogen naar Gil Evans (alsook de groepsnaam Jambangle dat een nummer is van Evans). Het spel met klankkleur en dynamiek zijn Van Marcke's belangrijkste compositorische uitgangspunten en troeven.
'Prognoses' wordt gelanceerd door marimba die eenmaal het thema speelt voor het nummer wordt voortgestuwd door een vette, minimalistische rockgroove. Het nummer is ideaal om even stil te staan bij de manier van componeren van Van Marcke. Met vijftien instrumenten ter beschikking gaat de man op zoek naar de betere klankkleur, waarbij hij de individuele timbres optimaal tegen elkaar uitspeelt. Hij kent echter ook het bigbandidioom als zijn broekzak en haalt daar bij tijd en stond de juiste elementen uit om een sterke collectieve prestatie neer te zetten. Het thema van 'Prognoses' wordt afwisselend door verschillende combinaties gespeeld door bvb. altsax en marimba. Of het thema springt van instrument naar instrument waarbij trompetten komen en gaan met vuilwarme antwoorden. Jo Mahieu zorgt met rauwe overdrivegitaarklanken voor extra textuur door nu eens vlijmscherp uit de hoek te komen met een akkoord of dan weer een deel van het thema in de verf te zetten. Het nummer eindigt snedig met een unisono einde van het thema. 'Placings' heeft een zweem van wereldmuziek over zich dankzij percussionist Bart Quartier en de sporadische flamencogitaarstijl van Mahieu. Trombonist Frederic Heirman geeft een erg warme improvisatie waarin hij met een volle, intense klank voor enkele verrassende, lyrische momenten zorgt. 'Down the Hatch' bestaat uit drie delen vol verschillende invloeden. Het hoofdthema, dat uit de bigbandwereld gestapt schijnt te zijn, drijft in deel één op een massieve rockgroove. In deel twee schakelt Jambangle moeiteloos over naar een snelle blues waarin Mahieu een beklijvende gitaarsolo geeft. Wanneer de groep na nog een keer deel één doorlopen te hebben, de rockachtergrond naadloos in een jaren veertig swing verandert, is duidelijk dat deze jonge muzikanten zeer getalenteerd zijn en nog veel van zich gaan laten horen.
'Remembrance' is een boeiende, meer toegankelijke fusionjazzplaat. Dynamische contrasten, lyrische solo's, groove, melodie, jazz, funk, rock, traditionele muziek, ... 'Remembrance heeft het allemaal. De gemakkelijkheidoplossing om Jambangle te definiëren: fusion.

Meer over Jambangle


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.