De fenix van Janes Addiction is herrezen. Geschifte frontman Perry Farrell heeft zijn activiteiten in de band Porno For Pyros en als hoofdorganisator van het grootste rondreizende festival ter wereld (Lolapalooza) even ter zijde geschoven en is met zijn drie al even maffe medemuzikanten nog eens de studio in gekropen. Aldus is de voorloper van de grunge die in de jaren '80 furore maakte met zijn energieke powerrock terug van weggeweest.
Veel energie lijkt er op meer dan 10 jaar stilte echter niet verloren te zijn. Het album 'Strays' scheurt immers met veel ophitsend kabaal open. De warme, donkere muren van metaalgeweld die gitarist en ex- Red Hot Chili Pepper Dave Navarro telkens opbouwt, lijken soms moeilijk overstembaar. De ijle, schreeuwerige zang van Perry Farrell trekt zich hier echter telkens bovenuit en hitst op deze manier lekker op. Dat Janes Addiction een stevig live karakter heeft, blijkt niet enkel uit deze huilerige en galmende stem maar ook uit dit snoeiharde en oppeppende gitaarwerk dat soms zelfs neigt naar het verfoeilijke nu-metal genre. Nummers als 'Just Because' en het walsende 'The Riches' sieren echter door hun virtuositeit. Ze slagen er telkens weer in om onder de typisch herkenbare, energieke rockmantel toch op- en neerdeinende muzikale krachtgolven te steken. Janes Addiction gilt en jankt. De zachte intro van 'The Price I Pay' wordt plots verstoord door een loodzware basrif en wederom duurt het niet lang vooraleer de gitaren openscheuren. Toch leunt dit nummer dan weer veeleer aan bij poprock dan bij de eerder vermelde metal. Op deze manier blijft de band 11 nummers lang even ophitsend doorspelen. De snelle kopers krijgen er bovendien nog een bonus DVD bij, die live fragmenten, studio opnamen en interviews van de band bevat: leuk voor de fans.
Dat de originele uitstraling van Janes Addiction enigszins achterhaald is wegens een gewijzigd muzieklandschap en dat de heropstanding van een supergroep na al die jaren niet meer de verwachtingen kan inlossen die inmiddels geschept werden, is een algemeen gemaakt verwijt. Aankondigingen als "includes the hitsingle" op de wikkel van deze cd zijn dan natuurlijk helemaal taboe. Toch kan deze nieuwe Janes Addiction gerust weer een sterke plaat genoemd worden en mogen Perry Farrell en co besluiten om er nog een aantal jaartjes te blijven invliegen. Sterk.

Meer over Janes Addiction


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.