De nieuwe plaat van Javon Jackson, 'Easy does it', hoort in de school waar een groep als Soulive toe behoort, die van de groove. Originaliteit is hier echter niet van toepassing. De plaat staat bol van de funky grooves waarin vooral drummer Lenny White en toetsenist Dr. Lonnie Smith de hand hebben. Gitarist Mark Whitfield blijft meestal subtiel op de achtergrond met percussieachtig gitaarwerk. Whitfield komt mooi getimed naar de voorgrond met een solo volgens het boekje die weinig bezieling uitstraalt. Javon Jacksons (algemeen gezien) slome saxspel bevindt zich ergens tussen funk, soul en jazz in en melodisch. Trombonist Fred Wesley vult de klank van Jacksons sax mooi aan. Vocaal gaat de man toch wel de mist in, wanneer hij de zangpartij van 'House Party' voor zijn rekening neemt. De ganse groep slaat de bal trouwens mis in deze klassieker. Het grote probleem waar deze plaat mee te maken heeft, is dat ze na een tijd eentonig wordt, ze mist de juiste hoeveelheid pit.
Opener 'If You See Kay' is meteen een van de betere nummers van de plaat. Uitermate funky en het samenspel van sax en orgel zit perfect. Dan nog solo's die boordevol jazzclichés zitten en het plaatje is compleet. Absoluut dansbaar, maar niet meer dan dat.
'Kiss' bevat een sterke trombonesolo en ook hier is de melodie zeker niet slecht, het geheel blijft echter vrij oppervlakkig.
'Wake up Everybody' is ook geen hoogvlieger en de toegevoegde vocals van Eve Cornelious doen daar zeker geen goed aan. Een flauwe, monotone zangprestatie en inhoudelijk is de tekst een mooie poging tot politiek protest. Het refrein wordt daarbij vakkundig de nek omgewrongen door een smakeloos, kitscherig orgelpartijtje van Dr. Lonnie Smith. Dit maakt de brave man tot op zekere hoogte goed met fantastisch voetwerk voor de bassen op titeltrack 'Easy does it'. Slome funk zoals de titel het al influistert en het beste wat de cd te bieden heeft. Gitarist Whitfield krijgt een prominentere rol en doet dat goed en ook de andere muzikanten spelen meer dan behoorlijk.
Gemakkelijke, commerciële en vooral groovy jazz.

Meer over Javon Jackson


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.