Jawhar groeide op in Tunesië, maar woont al geruime tijd in Frankrijk. 'When Rainbows Call My Rainbow Fly (Or Twelve More Ways for Further Height)' is een remake van zijn eerste cd, die enkele jaren geleden onopgemerkt verscheen. Jawhar doet nu een tweede poging om zijn muziek bij een groter publiek bekend te maken. Met een arsenaal professionele muzikanten achter zich, heeft hij zijn debuut opnieuw opgenomen in een studio in Lille en in een Brussels hotel. Het resultaat laat zich omschrijven als Amerikaanse folk met Arabische invloeden. Vooral de songs waarop Jawhar zichzelf op de oud begeleidt, zoals 'I Ask My Soul' en 'Leklem', dragen een uitgesproken Arabische stempel. Maar de man staart zich niet blind op zijn afkomst: ook Indische instrumenten, zoals tabla's en bansuri worden probleemloos in het geheel verwerkt.

Jawhar stelt dat hij zich bij het schrijven van de songs op 'When Rainbows Call My Rainbow Fly' heeft laten inspireren door het werk van Nick Drake en Terry Callier. De invloed van Nick Drake is inderdaad overduidelijk aanwezig in de teksten. Net als Drake, heeft Jawhar (die in het Engels en het Arabisch zingt) een voorliefde voor wazige, bijna esoterische onderwerpen als de zon, de nacht, wegen, enzovoort. De invloed van Terry Calliers gitaarspel en melodielijnen is het meest uitgesproken op nummers als 'Fly On' en 'Souls'. De instrumentatie is op beide songs sober gehouden: naast de akoestische gitaar van Jawhar weerklinken contrabas, drums, trompet, bansuri en mandoline. Het uitstekende drumwerk van Charles Duytschaever, die met brushes speelt, verleent een jazzy sfeertje aan het geheel. Helaas zingt Jawhar nogal monotoon: nooit eens verheft hij zijn stem, zoals Terry Callier dat wél doet. Hierdoor lijden de nummers onder een gebrek aan spanning, en klinkt alles tamelijk afgemat. Een ander probleem is dat tracks onderling weinig gevarieerd zijn: alle hebben ze hetzelfde, slome tempo; snelle ritmeveranderingen zijn er nauwelijks. Daarbij komt nog dat sommige songs langdradig zijn: 'I Ask My Soul' duurt bijvoorbeeld meer dan acht minuten, maar evolueert in al die tijd nauwelijks. En ook met 'Night Time', dat begint met vijfenveertig seconden stilte, stelt Jawhar zonder gegronde redenen het geduld van de luisteraar op de proef.

'When Rainbows Call My Rainbow Fly' is geslaagd als een fusie van verschillende culturele achtergronden en invloeden, maar is tegelijkertijd minder geslaagd op muzikaal vlak door Jawhars zouteloze composities en zangstijl. Mocht hij wat meer lef aan de dag hebben gelegd, zou het resultaat waarschijnlijk beter geweest zijn.

Meer over Jawhar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.