Het was even wachten op 'Issues', het eerste album van het Duits/Belgische Jazzisfaction. Deze jonge jazzformatie was al talloze keren te bewonderen op de Belgische jazzpodia maar de eerste release bleef even uit. Dat wachten wordt nu beloond met een verrassend fijn en ambitieus debuut.
Over de hele lijn brengt Jazzisfaction pientere en onderhoudende mainstream jazz. Ze hanteren een breed stijlenpalet en wagen zich aan up-tempo groovy stukjes maar nemen evengoed de tijd om een warme ballade te spelen. 'Mobile Home', een compositie van de hand van bassist Martijn Vanbuel, bijt de spits af met een aanstekelijk ritme dat door de zangerige trompet van Peer Baierlein en een zwoele Fender Rhodes verder wordt ingekleurd tot een swingend geheel. 'Voices' is een nummer van een heel ander kaliber. Twee eenvoudige akkoorden op piano worden opgeluisterd door een fluweelzacht aangeblazen trompet. Het is van een korte, intense schoonheid. 'Of Dune' profiteert van de stilte die 'Voices' opeist en de piano zet dit stuk in volle vaart met een zenuwachtig thema. Dit album bereikt eigenlijk een zeer degelijke constante. Er is niet echt een compositie die er uit schiet, noch naar boven noch naar beneden. Na tien nummers heb je als luisteraar het gevoel dat je het geluid van dit kwartet al te pakken hebt en dat is een goed teken. Er wordt niet wild gegoocheld met virtuoze hoogstandjes, de solo's zijn beheerst en passen perfect in het plaatje.
Het enige vreemde aan 'Issues' is de remix van 'Song For a Lovely Killer'. Op zich is dit stukje, dat wat drum and bass ritmes bevat en andere elektronische fantasie, niet slecht. Maar het staat wat ongelukkig op dit album en breekt een beetje de sfeer.
Verwacht van 'Issues' geen uitzinnigheden maar wel degelijke en stijlvolle kwartetjazz. De cd stelt geen enkel moment teleur, integendeel. Eens dit schijfje de weg naar de cd-speler heeft gevonden blijft het er gemakkelijk een weekje in zitten. "I can't get no!" ...juist ja.

Meer over Jazzisfaction


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.