Jazztronik is Ryota Nozaki, een beatprofessor uit het land van de rijzende zon . Zijn 'Samurai' is een plaat vol clubmuziek die verder gaat dan platvloerse beats en goedkoop ingezongen melodietjes. Verknipte drums worden afgewisseld met zware 4/4 beats en aangevuld met exotische percussie. De tracks zijn allemaal erg uit gebalanceerd en bevatten globaal genomen genoeg verrassingen om de cd uit te zitten. De Japanner is niet vies om leentjebuur te spelen met wereldmuziek en jazz, wat resulteert in zeer dansbare, spaarzaam en stijlvol versierde dansnummers.
'Samurai' wordt op gang getrokken door een korte intro van rustige percussie. Het is een totaal overbodig onding: te sloom om op te dansen, te simplistisch en eentonig om naar te luisteren. Het tweede nummer 'Muddy Muddy' weet ook nog niet te overtuigen. Een sample van een brekend object wordt al snel aangevuld met loungy rhodesakkoorden en een zwoel zingende Yurai. Haar zoetgevooisde scatten worden klef ondersteund door clichés op piano. Een lied dat wel de aandacht van de heupen zal opwekken is titeltrack 'Samurai'. Zware drums openen het met een ietwat onregelmatig patroon. Naarmate de cd vordert, komen de meer dansbare songs tevoorschijn. 'Froro' is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van 'Samurai'. Een ijle vrouwenstem zet een klaagzang in. Een latinachtige piano valt in op de achtergrond. Dan volgen enkele scratches en dringt een boomzware bas de oorschelp binnen. De beat krijgt de vorm van de traditionele dreunende dansbeats zodat bewegen bij wet verplicht wordt. Wanneer kleurrijke percussie de temperatuur opdrijft, komt een schreeuwende saxofoon met het opzwepende thema aan zetten. Zangeres Yurai geeft het thema een zwoeler en zachter accent naast de scherpe saxofoonklanken. 'Colour of Days' plukt de vruchten van het walsritme. Voorzichtig gescat, strijkarrangementen en een emotionele saxsolo geven het lied een fijn, luchtig jazzgevoel. De arrangementen zijn tot in het kleinste detail uitgekiend. 'Arabesque' zit vol wereldritmes naast de breakbeat van Nozaki. Cello en fluit spelen een Arabisch thema terwijl de piano de salsaritmes verkent.
'Samurai' is een plaat die het goed kan doen op de alternatieve dansvloer en tegelijk ook zijn diensten kan bewijzen tijdens een gezellige avond thuis met enkele biertjes. De plaat komt traag op gang in het begin, maar bevat net genoeg sterke nummers om de boel overeind te houden. Echt avontuur is op 'Samurai' niet te vinden, maar dodelijke verveling moet ook elders gezocht worden.

Meer over Jazztronik


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.