Een gitaarfenomeen als Jimi Hendrix voorstellen lijkt een overbodige zaak. De man is immers een legende, één van die te jong gestorven artiesten die zowel schitterende muziek maakten als een elektriserende uitstraling bezaten. Jim Morrison van The Doors was een verwant en een goede vriend van Hendrix, dat kan al tellen qua 'name-dropping'. Hendrix was ook de eerste zwarte muzikant die blues en potige rock vrijelijk met elkaar vermengde en iets geheel nieuws produceerde. Volgens sommigen lag hij zelfs mee aan de basis van wat nu heavy metal en hardrock genoemd wordt.
's Mans verdiensten zijn dus groot, zeer groot zelfs. Regelmatig wordt Hendrix geroemd als zijnde de beste gitarist die ooit geleefd heeft en dat is een zware erfenis. Live was de man, getuige de vele videobeelden, een rasechte performer, al durfde hij geregeld net wat te veel te improviseren. Allicht een teken des tijds, want gedurende de jaren zestig was lang en uitgebreid improviseren en jammen tijdens een optreden nog geen vieze gedachte geworden. Dat blijkt ook uit 'LA Forum', deze zoveelste live-registratie van de man. Er zijn weinig groepen die vandaag de dag het zouden aandurven om de set te beginnen met een kwartier durende jamsessie zonder zang én met drumsolo. De Hendrix Experience, Jimi's trio met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell was in bijzonder goede doen die avond. De band speelt met plezier loepzuiver rock en blues de zaal in en elk nummer loopt uit in een vrolijke improvisatiepartij zonder de rode draad van elk nummer te verliezen. Frontman Jimi wist perfect wanneer hij moest stoppen waardoor die lange passages nooit gaan vervelen. Hij laat zijn gitaar bijna praten en huilen. Hét kippenvelmoment op deze plaat is de naadloze overgang van 'Star Spangled Banner' naar fragmentatiebom 'Purple Haze'. Het publiek gaat volop uit de bol maar overstemt de band gelukkig nergens.
Het bijvoegen van een opname van het allerlaatste optreden dat Hendrix speelde (in Duitsland) is in feite overbodig. De geluidskwaliteit is erbarmelijk slecht maar puur voor de nostalgie is het allicht een leuk extraatje. De hoofdmoot, namelijk het optreden in het LA Forum laat perfect horen waarom Jimi Hendrix een fenomeen was. Zijn naam mag nooit vergeten worden, wat in feite betekent dat dit niet alleen voor Hendrix-aficionados geschikt luistervoer is. De Hendrix-leken kunnen beter een studio-album op de kop tikken, de fans weten hiermee alweer wat te vragen voor de verjaardag.

Meer over Jimi Hendrix


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.