Joaquím Rodrigo is bij het grote publiek bekend door zijn 'Concerto de Aranjuez', een concerto voor gitaar en orkest. De gitaar is dan ook zijn lievelingsinstrument . Zijn liefde voor dit instrument komt echter ook tot uitdrukking in de drie minder bekende concerto's die op deze cd staan. Als extra zit bij deze cd een dvd met de live uitvoering van het 'Concerto de Aranjuez' en de film 'Shadows and Light' over het leven van de componist. De uitvoerders zijn 'The Academy of St. Martin in the Fields', een ensemble uit Engeland dat zich normaal gezien vooral verdiept in het uitvoeren van koormuziek en Pepe Romero, een man die bekend staat als één van 's werelds beste klassieke gitaristen.
De muziek van Joaquím Rodrigo is vrolijke muziek. Wie doorwrochte melodieën of spectaculaire uitbarstingen verwacht komt van een kale reis terug. Rodrigo wou vooral virtuoze gitaarmuziek schrijven. Snelle loopjes en melodieën die een feestelijke atmosfeer opwekken, een sfeer die je verwacht op een dorpsfeest in het Spaanse binnenland op een zwoele zomeravond. Lichtverteerbaarheid was een doel op zich.
Het eerste werk is het 'Concerto Madrigal'. Dit werk is geen klassiek concerto met drie delen, maar is eigenlijk een suite van tien korte deeltjes. Het werk ruikt naar Spanje: de trotsheid in de typische combinatie met melancholie. Ieder deeltje past in dit beeld, maar is toch telkens anders. De componist grasduint in de volksmuziektraditie van zijn land. Flamenco en andere dansen vormen de rode draad terwijl er ook renaissance-invloeden opduiken . Het orkest wordt op een aangename en originele manier gebruikt: de klankkleuren zijn typisch voor Rodrigo, speels en verfrissend. De componist was hier trouwens toe verplicht. Een klassieke gitaar is qua volume eigenlijk niet opgewassen tegen een symfonisch orkest. Het vernieuwende van de orkestratiemanier van Rodrigo is dat hij het orkest onvoorstelbaar transparant weet te houden. Het kleinste detail gebruikt hij als begeleidingsmotief. Hierdoor wordt het plots wel mogelijk om de gitaar te laten soleren met een volledig symfonisch orkest in de rug.
Het tweede werk is de 'Fantasia para un Gentilhombre', een werk voor gitaarsolo en orkest. In dit werk treedt het orkest in dialoog met de solist. De schitterende thema's worden uitgewisseld en verwerkt tot nieuwe melodieën. In het begin van het stuk de ondertoon is veel dramatischer en triester, maar naar het einde van het stuk toe wordt alles terug vrolijk en worden de dansen terug opgevoerd. Het derde en laatste werk is het 'Concerto Andaluz', een werk voor vier gitaren en orkest. Dit is naar vorm wel een klassiek concerto. In het eerste deel wordt een zwierige boléro opgevoerd. De solisten, de volledige familie Romero, kunnen hun virtuositeit tentoon stellen terwijl de op en top Spaanse sfeer de rode draad blijft. In het tweede deel komt de weemoedige kant van Rodrigo naar boven. De muziek is ingetogen en eenvoudig, maar fantastisch mooi. In de finale barst het feest terug los, geheel in de stijl van deze plaat.
Deze plaat is een verzameling van leuke, lichtverteerbare kwaliteitsmuziek die uitgevoerd wordt door schitterende muzikanten met de bonus dvd als toetje er bovenop. Dit is niet meteen de bekendste muziek, maar hij is zeker meer dan de moeite waard.

Meer over Joaquím Rodrigo


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.