De twee Hertels, vader en zoon, die op deze cd voorgesteld worden waren hofcomponisten uit de vroege achttiende eeuw, die aan het hof van de Noordduitse stad Neustrelitz werkten. Het hoforkest van de graaf van Mecklenburg-Strelitz was klein maar telde onder haar vijftien muzikanten toch vier trompettisten en een paukenist. Trompetten en pauken werden zowel in religieuze muziek als in de seculiere werken die hier gespeeld worden gebruikt om macht en grandeur uit te beelden en de twee sinfonia's van vader Johann Christian Hertel, voor strijkers, continuo, drie trompetten en pauken, zijn een goede illustratie van de barokke traditie om feestelijke gelegenheden op te luisteren met de briljante klank van koperblazers. Zoon Johann Wilhelm Hertel schreef drie concerti voor trompetsolo en eentje voor trompet en hobo.

Wolfgang Bauer speelt de solopartij en dirigeert zelf ook het Württemnergisches Kammerorchester in een rijke en soepele uitvoering van deze barokke werken. Bauer kan heerlijk zingen op zijn instrument, zoals uit het trage deel van Hertels derde concerto blijkt. Zijn beheersing van de hoogste frases in deze werken klinkt haast moeiteloos en soepel, net als de vele versieringen en omspelingen die hij in de snelle delen toepast. Hoewel iedereen op moderne instrumenten speelt, houdt Bauer zich in zijn cadensen strikt aan wat op oude baroktrompet mogelijk is, maar binnen die beperkingen stelt hij hoge eisen aan zichzelf. De trage delen klinken nergens echt langzaam maar bezitten een vlot karakter, nergens meer dan in de 'Arioso' uit het dubbelconcert. Hoboïst Christian Wetzel mengt in dit dubbelconcert voor trompet en hobo erg goed met Bauers klank en komt in zijn spelen dan ook gepast robuust over.

Over de rijke klankkwaliteit van opnames bij het Duitse MDG kan niets slechts gezegd worden en deze Super Audio CD doet deze muziek dan ook alle eer aan met een opname die op cd niets van de klankrijkdom van de originele uitvoering verliest. Bauers vlotte uitvoering maakt deze zes concerti bovendien een plezier om te beluisteren.

Meer over Johann Christian Hertel, Johann Wilhelm Hertel


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.