Met een compilatie van alt-aria's van Johann Sebastian Bach volgt de Amerikaanse countertenor David Daniels in de voetsporen van grote mezzi en countertenoren als Kathleen Ferrier, Janet Baker of Alfred Deller, die allemaal gretig in het oeuvre van Bach grasduinden om solorecitals mee te vullen. Deze cd is dan ook een verzameling van de mooiste bekende of minder bekende aria's uit oratoria, missen en cantates van Bach waarbij Daniels wordt begeleidt op authentieke instrumenten door The English Concert. Naast twee aria's uit de h-moll messe stelt deze cd twee aria's uit de Johannespassie, drie uit de Mattheuspassie en vier cantate-aria's voor een inhoudelijk en muzikaal gevarieerde doorsnede van Bachs solowerken voor altus. .

David Daniels' stem mag terecht een van de meest herkenbare in de zangwereld genoemd worden. Wie hem in klassiek en vroeg-romantisch repertoire beluisterde zal wat verbaasd zijn om hem in deze barokmuziek met dezelfde sappige stem te horen zingen. Daniels vermijdt het gebruik van vibrato nergens, al houdt hij hem streng onder controle en dat geeft de uitvoering van deze aria's van Bach een romantisch kantje, als ware Daniels niet Bach maar Mendelssohn aan het zingen. Met een inlevingsvermogen dat dat van de meest andere zangers, altussen of niet, te boven gaat zet hij een diep ontroerende lezing van het 'Agnus Dei' uit de h-moll messe neer. In het snelle gedeelte van de aria 'Es ist vollbracht' verliest hij zich in zijn eigen enthousiasme, wat spectaculair overkomt maar de snelle coloraturen wat onduidelijk doet overkomen.

En wat een prachtige uitvoering is dit van The English Concert onder leiding van Harry Bicket! Vanaf de eerste noten van het 'Qui Sedes' uit de h-moll messe zit je geboeid te luisteren naar een barokhobo die al dat heerlijk suggestieve bezit dat dit instrument apart zet van zijn moderne tegenhanger. Ook de passages in de blazers aan het begin van de aria 'Von den Stricken' (twee hobo's en fagot) uit de Johannespassie komen precies zo warm en soepel over als men kan wensen. De aria 'Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust' uit de gelijknamige cantate wordt vrij snel gespeelt, zodat deze doorgaans zo rustige aria heel bewogen overkomt. Maar een hemelse rust heerst dan weer in de aria 'Schlummert ein, ihr matten Augen' dat met Daniels' aanpak een berustend gevoel van levensmoeheid met zich meedraagt. Veel minder bekend is de prachtige aria 'Schafe können sichen weiden' uit de wereldse cantate 'Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd', met zijn pastorale klankschildering in de trage melodie die gedragen wordt door twee blokfluiten.

Wat puristen uit de authentieke uitvoeringspraktijk over David Daniels' warmbloedige aanpak van deze muziek ook mogen denken, ons kan een cd'tje als deze, mede ook dankzij zijn prachtige prestatie in het orkest zeker bekoren. Wie een gevarieerde collectie countertenoraria's wil ontdekken kan zijn hart zeker ophalen met deze uitgave.

Meer over Johann Sebastian Bach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.