'Die Kunst der Fuge' is een meesterwerk dat elke muziekliefhebber zeker van naam zal kennen. Een merkwaardige paradox: sommige werken zijn bekend als meesterwerk zonder dat de muziek zelf echt gekend is. Schoorvoetend moet worden toegegeven dat dit in het geval van 'Die Kunst der Fuge' misschien niet helemaal onbegrijpelijk is. Absoluut en onbetwistbaar een gigantisch meesterwerk maar evenzeer een toppunt van abstracte muziek. Geprezen door specialisten maar (te) moeilijk en gewrocht voor de welwillende muziekliefhebber.
Deze opname door het Engelse gamba-ensemble Fretwork is zonder meer schitterend. De abstractie wordt hier tot leven gebracht. De fuga's - door Bach contrapuncti genoemd - zijn op een retorische en meeslepende wijze geïnterpreteerd. Diegenen die de compositie kennen zullen niet minder opgetogen zijn want alle thema's, omkeringen en andere kunstgrepen zijn mooi te volgen, meer nog deze abstracte structuur blijkt het fundament te zijn waarop de retoriek tot leven komt. Fretwork heeft hiermee op indrukwekkende wijze aangetoond dat een intellectuele benadering perfect kan gecombineerd worden met een emotionele muziekbeleving.
Misschien is het subjectief maar de klank van de gamba's leent zich uitstekend voor deze muziek. De klank is zeer homogeen, wars van elk vorm van geëxalteerde dramatische expressiviteit. Nochtans geeft deze homogeniteit geen aanleiding tot monotonie, verre van. De uitvoering is bijzonder gevoelig en doorleefd en lijkt vanzelfsprekend eenvoudig te zijn. Een sublieme prestatie van Fretwork.
Ook is het opvallend dat de volgorde van de contrapuncti enigzins gewijzigd is en dat de vier canons als intermezzi zijn tussengevoegd. Geen toeval want hierdoor wordt de opbouw en de structuur van 'Die Kunst der Fuge' extra benadrukt.
Deze CD is werkelijk het aanbevelen waard: zelden is een dergelijk meesterwerk op zo een magistrale wijze vertolkt.

Meer over Johann Sebastian Bach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.