'The Purple Hearted Youth Club' is de tweede langspeler van het Nederlandse johnwayneshotme. Na 'Fortran Catapult' en de ep 'Let Sleeping Monsters Sleep' staat ook hun nieuwe album vol korte, poppy nummers die ijverig in elkaar geknutseld zijn. Enkele zijn even geniaal als aanstekelijk, maar iets te vaak zijn ze dat niet.
Nochtans begint de plaat uitstekend. 'Intercontinental Machines' laat horen hoe het concept van johnwayneshotme kan werken. Een gekke, opgewekte trompet komt boven allerlei leuke, opvullende keyboardgeluidjes uit en maakt samen met de melodische zang dat het nummer van iets meer dan een minuut zo blijft hangen. Dat doet het tweede nummer en titeltrack 'The Purple Hearted Youth Club' nog veel meer. Met een stevige gitaarriff en een verfijnde tweede gitaar is dit dé meezinger van het album. De ode aan thuisstad Ammerzoden buiten beschouwing gelaten, gaat het vanaf daar bergaf. Hoewel er spitsvondig wordt omgesprongen met de standaardinstrumenten (drum, gitaar, bas) en samples, slaagt geen enkel nummer er in om indruk te maken. De ene keer valt de meerstemmige zang op ('Speakers Are Microphones'), dan weer een leuk synthesizerdeuntje ('Let Sleeping Monsters Sleep'), maar nergens wordt de song naar een hoger niveau getild. Ook in 'Introducing the Mechanical Reindeer', waar toepasselijk met een computerstem wordt gewerkt, lukt dat niet. Het is wel één van de weinige nummers waar niet volledig de kaart van een opgewekt deuntje getrokken wordt. Op andere momenten mogen die deuntjes zelfs kinderlijk zijn, zoals 'Building Robots' en 'Autopilot Collisions' bewijzen. Eén keer doet een nummer een belletje rinkelen. 'I Wish' van Skeelo wordt veel trager gezongen in 'Ctrl Alt Del'.
Het album moet het van dit soort pret hebben, maar negentien songs lang kan dat wel eens gaan vervelen. Mede omdat de nummers vaak niet de twee minuten halen, klinkt 'The Purple Hearted Youth Club' fragmentarisch en ongestructureerd. Dan blijven er buiten een eeuwige opgewektheid enkel nog wat gekke geluidjes en veel goede wil over.

Meer over johnwayneshotme


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.