In de jaren '70 doopte trompettist Jon Hassel zijn muziek met de naam 'Fourth World Music'. Zijn missie: het trancegevoel van etnische muziek combineren met onder meer elektronica en meer moderne muziekgenres zoals jazz en funk. Tot absolute hoogtepunten in zijn discografie behoren onder meer de collaboraties met Brian Eno (Possible Music, Fourth World Vol 1) en Dream Theory in Malaya, Fourth World Vol. 2. Dit zijn essentiële sfeerplaten met schitterende demonstraties van Hassels unieke trompettechniek. Zijn werk is een bron van inspiratie geweest voor een hele resem ambientmuzikanten.

'City – Works of Fiction' dateert van 1991 en bevat de typische ingrediënten van Hassels muzikale ideeën. Ritmische (deels elektronische) percussie vormt de basis waarop Hassell uitgebreid soleert op een o zo typerende wijze. Vaak produceert hij daarbij dromerige, hoge trompetklanken die meeslepend maar soms ook jammerend, bevreemdend of spookachtig klinken. Op 'Pagan' worden deze elementen aangevuld met een donkere, strakke bas en occasionele samples. Op 'Mombassa' en 'Rain' zijn de percussie en bas iets soberder en subtieler uitgewerkt. Daardoor komen Hassells exotische trompetklanken nog beter uit de verf. 'Ba-Ya D' moet het stellen zonder uitgesproken ritmes en ademt een dromerige sfeer uit met losse percussieklanken, wat stemsamples in de achtergrond, een dreigende basklank en - uiteraard - Hassels zweverige trompetexcursies.

Ondanks Hassels ambitie om vooruitstrevend te willen zijn, klinken enkele nummers ondertussen toch een beetje gedateerd. ' Voiceprint' heeft daar het meest onder te lijden. Het bevat het soort van elektronische funk- en percussieklanken die sterk aan de jaren '80 doen denken. Toen hip, maar nu iets te belegen. Helaas weeft Jon Hassel al de andere instrumenten rond die percussie en niet omgekeerd. 'In The City Of Red Dust' - met teveel focus op de elektronische drumcomputerklanken - is in hetzelfde bedje ziek.

Het is zeker geen slecht album, maar door de aanwezigheid van enkele overbodige tracks durft de vinger al eens richting de skipfunctie van de cd-speler af te dwalen.

Meer over Jon Hassel


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.