Josef Bohuvlav Foerster was net als zijn tijdgenoot Mahler een componist uit Bohemen die zich rond de eeuwwisseling in Wenen kwam vestigen. Foerster overleefde Mahler echter met veertig jaar en zou zich opwerken tot vaste waarde van de Tsjechische muziek. Buiten zijn thuisland is hij echter weinig bekend. Zo weinig bekend zelfs dat twee van de werken op deze cd – de 'Festive Overture' en het symfonische gedicht 'Me Mladi', 'mijn Jeugd' - hier voor de eerste keer opgenomen worden. Dit wordt aangevuld met Foersters meest succesvolle symfonie, zijn vierde, in c mineur. Het orkest van de Slovaakse Radio speelt hier onder leiding van de Amerikaanse dirigent Lance Friedel.

De drie werken die op deze plaat gepresenteerd worden, zijn alledrie in de periode tussen de eeuwwisseling en de eerste wereldoorlog geschreven. Qua klankbeeld en orkestratie zijn ze door en door Weens, met charmante ingrepen die zo uit 'Der Rosenkavalier' hadden kunnen komen. Het gebruik van enkele Boheemse melodietjes verraadt echter Foersters achtergrond. Het wendbare scherzo uit de symfonie doet zo aan Dvoraks Slavische dansen denken en spreekt onmiddellijk aan. Want Foersters muziek klinkt open en gelukkig, zonder de zwaarmoedigheid of dikke orkestratie die zoveel laat romantische muziek kenmerkt. Een smaakvolle, zij het niet al te originele orkestratie - met dankbare soli voor viool en verschillende blazers, geeft de muziek zijn eigen karakter. Wat op deze cd te horen is, smaakt dan ook naar meer.

De symfonie is iets zwaarmoediger van toon dan de twee kortere werken, maar niet veel. De treurmars waarmee het werk begint wordt traag en slepend gespeeld, maar bezit geenszins de innerlijke verscheurdheid van Mahlers treurmuziek. De monumentale finale – Foerster sleept er een orgel bij om het orkest wat extra diepgang te verlenen – wordt door dirigent Lance Friedman erg breed uitgesmeerd, maar bereikt een goed opgebouwde climax. Het orkest speelt verder zonder meer goed, met een soloviool die zo een heerlijk romantische en Oost-Europese vibrato bovenhaalt.

Foersters muziek is knap opgebouwd. Waar originaliteit wat ontbreekt, daar maken de charmerende Weense en Boheemse klanken (denk Richard Strauss, maar zorgelozer) veel goed. En voor de prijs waarmee Naxos deze cd aanbiedt is dit zeker een goede aankoop.

Meer over Josef Bohuslav Foerster


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.