Haydn schreef zes divertimenti voor fluit, viool en cello in 1784, die vooral bedoeld waren voor breed publiek, dat wil zeggen, vooral voor amateur-muzikanten en liefhebbers. Het zijn korte werkjes, met een ontspannend karkater, waar veel sturm-und-drang of drama meestal ver te zoeken is. Elk divertimento bestaat uit drie delen, maar bezit verder geen vaste structuur; een traag deel, een snelle finale, een menuet of een thema met variaties kunnen elkaar zonder vaste volgorde opvolgen. Van veel thematische ontwikkeling, zoals in symfonieën of concerti, is hier weinig sprake. Elk deeltje van een divertimento duurt nooit langer dan een kleine vijf minuten, en heeft een erg eenvoudige vorm – thema, tweede thema en herhaling van het eerste thema bijvoorbeeld.

Deze zes kleine werkjes worden met stijl en charme gebracht. Ware de muziek zelf niet zo bijster interessant zou dit beslist een erg knappe cd zijn. De verschillende delen worden met veel variatie gebracht: een menuet klinkt galant, een snelle finale levendig en jeugdig en een traag deel met de nodige intimiteit. Paul Meisen toont zich een erg goede fluitist, die met een heldere maar zachte toon speelt, met een kleine en zachte vibrato. Ernö Sebestyén vervult wat in een strijktrio de (kleine) rol van tweede- of altviool zou zijn en valt dus doorgaans weinig op. Hij en cellist Martin Ostertag hebben een gedoseerde, wat vlakke klank die laat horen dat zij beiden goed in dit soort muziek thuis zijn. Ostertag blijft mooi in balans met de fluit – die hoe dan ook doorgaans de hoofdrol speelt – en houdt zich meestal bescheiden op de achtergrond, om alleen naar voren te komen in de kleine solomomentjes die Haydn voor de bas schrijft.

Dit is op zich een goede cd: deze zes divertimenti worden met stijl en smaak uitgevoerd en door mensen die zich hoorbaar goed in hun vel voelen met dit soort klassieke muziek. Jammer genoeg biedt de muziek inhoudelijk niet zoveel interessants. Deze divertimenti werden in hun tijd dan ook niet voor niets eerder als muzikale omkadering - achtergrondmuziek als je wil - bedoeld.

Meer over Joseph Haydn


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.