Deze cd stelt een reeks vergeten werkjes van Haydn voor: Engelse liederen die hij componeerde tijdens zijn twee reizen naar Engeland in 1791-1792 en 1794-1795 en waar duidelijk bij de Londense burgerij veel vraag naar was. Verder opent de cd met de cantate 'Arianna a Naxos' voor sopraan en pianoforte, geschreven rond dezelfde tijd en opgevat als een soort van miniatuuropera, met dramatische momenten en muziek die veel 'Sturm und Drang'-kenmerken toont. De cantate 'The Battle of the Nile' ten slotte, herdenkt de overwinning van admiraal Nelson over de Franse vloot bij Abukir in 1798.

De twee reeksen van 'Original Canzonettas', Hob. XXVIa:25-36 zijn opgebouwd rond eenvoudige melodieën, zonder veel doorwerking en zonder zangtechnische hoogstandjes maar bedoeld als eenvoudige werkjes voor een breed publiek van toehoorders en uitvoerders. Enkele mooie melodieën vind je bijvoorbeeld in 'Piercing Eyes' of 'Pastoral Love', met zijn invocaties van het herdersleven. Pianist Mark Tatlow houdt zijn begeleiding (op een Dulcken Hammerflügel uit 1815) sierlijk en eenvoudig, naar het bescheiden karakter van deze muziek maar speelt erg muzikaal en gaat een mooie dialoog met zangeres Susanne Ryden aan.

De barokke interpretatie van deze liederen is het duidelijkst in de cantate 'Arianna a Naxos', met de afwisseling van recitativo secco en recitativo acompagnato, beiden duidelijk op barokke of vroeg-klassieke voorbeelden geënt. Deze Italiaanse cantate wordt dan ook met een gezond gevoel voor gestileerde dramatiek gezongen, zoals die in de 18de eeuwse opera bedreven werd. Voor de Zweedse sopraan Susanne Ryden met haar barokke achtergrond is dit geen enkel probleem en zij beheerst deze stijl dan ook uitstekend. Hoge frases worden licht en melodieus gehouden, vrij strak en zonder veel vibrato. Die is er wel, maar dan louter als stijlkenmerk, om expressie te verlenen en muzikale hoogtepunten in de verf te zetten. Haar stem klinkt erg jong en helder. De Engelse liederen van Haydn, niet meteen zijn meest ambitieuze composities, worden zo licht en slank gehouden, alsof ze in de huiskamer ter ontspanning uitgevoerd werden. Ryden is niet steeds duidelijk verstaanbaar in het Engels, dat ook niet meteen de meest dankbare taal is om in te zingen, maar haar Italiaans is dan weer perfect te volgen.

Dit is een erg knappe cd geworden die een nagenoeg onbekend hoekje van Haydns omvangrijke oeuvre belicht. Maar dat is dan ook net het grootste minpuntje aan de plaat: hoe charmerend Haydns liederen ook zijn, het blijven eigenlijk muzikale lichtgewichtjes die niet meteen in het gehoor blijven hangen.

Meer over Joseph Haydn


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.