Julian Argüelles is een Britse saxofonist met een behoorlijke reputatie. Voor deze cd heeft hij samengewerkt met 'The Trinity College of Music String Ensemble', waardoor er hier en daar kwistig met een klassiek sausje gegoten is op de hoofdschotel van jazz.
Op de cd staan grosso modo twee soorten nummers. De ene bestaat uit nummers waarin de communicatie de balans tussen de verschillende instrumenten, solisten en orkest, goed verloopten de andere waarin er wat problemen rijzen op dat vlak. Een zeer sterk nummer is 'Since Then', dat begint met een louter orkestraal stuk, afgewisseld met een mooie dialoog tussen saxofoon en gitaar, om te eindigen in een geslaagd samengaan van het orkest en de solisten. Aan de andere kant hebben we ook 'Happy Crackers', een uitbundig potje virtuositeit van saxofoon, fluit, basklarinet en elektrische gitaar, waarin het orkest regelmatig eens een zagerig akkoord tussen kwakt dat behoorlijk overbodig is. 'Chuckie Pend' is dan weer een nummer zonder orkest waarin saxofonist en drummer eens laten zien wat ze technisch allemaal kunnen, maar het is tamelijk enerverend en nietszeggend. Ondanks de bijwijlen zeer grote bezetting klinkt de muziek meestal toch niet te zwaar beladen. Niet alle instrumenten spelen voortdurend mee en de arrangementen zitten goed in elkaar.
Deze plaat is moeilijk te kaderen. Vaak eindigt een nummer in een helemaal andere sfeer dan waarin het begon. Ook qua genre en invloeden is de plaat moeilijk onder te brengen. Naast jazz en klassiek valt er hier en daar een vleugje fusion op te snuiven, maar jammer genoeg zijn er ook wel heel wat melige poptunes. Ballads overwegen. Soms doet de muziek denken aan filmmuziek. Dit is enerzijds te wijten aan het klassieke strijkorkest met toevoeging dat niet louter klassieke werken uitvoert, anderzijds aan de vaak fantasierijke composities. De vaak lange nummers blijven echter niet altijd boeiend en schijnen soms geschreven te zijn met een achtergrondfunctie in gedachte.
De verdienste van dit album is niet klein. Er staan zeer mooie composities op, die bovendien vakkundig uitgevoerd zijn, waarin Argüelles bewijst van vele markten thuis te zijn. Bovendien getuigt het hele album van een te bewonderen originaliteit.

Meer over Julian Argüelles


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.