Kamran Ince is in 1960 geboren uit Amerikaanse en Turkse ouders. Hierdoor heeft hij een dubbele nationaliteit die tot op vandaag zich weerspiegelt in zijn levenswijze: hij doceert compositie aan de universiteit van Memphis en is co-directeur van het MIAM te Istanbul. Kamran Ince is energiek, op het randje van nerveus maar steeds joviaal en goedlachs. Dit weerspiegelt zich ook in zijn muziek die een vaart heeft zonder ingewikkelde ontwikkelingen.
Op deze cd zijn vijf composities opgenomen: twee ensemble-werken: 'Flight Box' en 'Turquoise'; twee solo-werken: 'MKG Variations' voor cello solo en 'In Memoriam 8/17/99' voor piano-solo; en het vioolconcerto 'In White'. In 'Flight Box' werkt Ince met relatief korte fragmenten die elkaar afwisselen: korte consonante en zachte passages wisselen af met ritmisch actieve passages die soms atonaal zijn opgebouwd. Van een ontwikkeling in de strikte zin is en geen sprake en dat is ook niet de bedoeling van Ince: hij werkt met effecten, reacties, klankblokken, en het manipuleren van de tijdsbeleving. Met als gevolg verschillende perceptiemoglijkheden en het bespelen van het geheugen. Dezelfde werkwijze is ook inde andere composities vast te stellen maar wat daarbij vooral opvalt is dat Kamran Ince een onfeilbaar gevoel voor timing bezit: hij weet precies wanneer verandering nodig is en hoelang welke sfeer moet duren. Verder is het opvallend dat Ince zonder enige schroom alle mogelijke stijlinvloeden aanwendt en naast elkaar plaatst. Zo werkt hij graag met ritmische repetitieve motieven, met tonale harmonieën, eveneens atonale passages en hij gaat ook zoete, bijna new-age achtige klanken niet uit de weg. Het resultaat is een bonte collage die we bij geen Europese componist zouden aantreffen, maar door de perfecte timing heeft deze muziek een zekere charme.
De uitvoeringen door het Present Music ensemble uit Milwaukee zijn krachtig en degelijk. Het is meer dan duidelijk dat deze muzikanten met Ince's stijl vertouwd zijn en hun uitvoeringen zijn dan ook gebracht met de nodige trefzekerheid en inlevingsvermogen. Het meest opvallende aan deze cd is dat de hedendaagse muziek in Amerika zoveel toegankelijker is dan in Europa. Dat dit een kwaliteit is hoeft geen betoog: wie oren heeft om te luisteren, hij luistere...

Meer over Kamran Ince


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.