Karl Sanders kennen sommigen allicht beter van zijn werk bij death metal godheid Nile. Die band wordt gekenmerkt door een fascinatie met het oude Egypte, iets wat zeker naar voren komt in – voor death metal althans - vreemde orkestraties en achtergrondklanken. Het maakte de band er niet minder populair om en Nile wordt volledig terecht geprezen om zijn innovatieve aanpak.
Die Egyptische en Arabische invloeden komen grotendeels uit de koker van frontman Karl Sanders, die blijkbaar even toe was aan een wat rustigere plaat. De titel, 'Saurian Meditation', geeft al aan dat het tempo hier veel en veel lager ligt dan bij Nile. Geen ronkende elektrische gitaren, geen beukende drums, geen diep gegrom te bespeuren. Een fiks aantal Oosterse instrumenten op een bedje van synthesizerklanktapijten komen des te meer voor. Relaxt en vrij trippy wandelt Sanders doorheen een wereld van goden en mistige verhalen. Dat hij soms heel erg ver gaat in het bedenken van songtitels mag eens te meer blijken, want namen als 'Dreaming Through the Eyes of Serpents' of 'The Forbidden Path Across the Chasm of Self-Realization' mogen er wezen. Deze lyrische vrijheid is gerechtvaardigd omdat deze plaat vooral instrumentale muziek bevat. Elk kindje moet een naam hebben natuurlijk. Het aangeboren gevoel dat Karl Sanders bezit voor het schrijven van beestig lekkere songs heeft zich volledig doorgezet naar deze instrumentaaltjes. De man maakt zoals gezegd enkel gebruik van traditionele muziekinstrumenten en verweeft die door elkaar om zo soundscapes van een bevreemdende natuur tot leven te brengen. Met de ogen dicht waant een mens zich heel erg makkelijk aan de oevers van de Nijl, duizenden jaren geleden. De slaven werken in de verte aan de bouw van een nieuwe piramide, over de rivier varen ranke bootjes met edelen en links en rechts valt er een krokodil te bespeuren in het kalme water. Overigens staan reptielen behoorlijk in de kijker op 'Saurian Meditation'. Niet verwonderlijk, aangezien die dieren in hoog aanzien stonden (staan?) in Egypte. Met dit werkje laat Karl Sanders in elk geval de wereld een poepje ruiken!
Mensen die Sanders enkel kennen van zijn werk bij Nile en die louter en alleen kicken op zwaar metaal zullen hier misschien hun neus voor ophalen. Nochtans zou dat een grove fout zijn, want 'Saurian Meditation' is in staat om buiten de grenzen van metal ook mensen te bereiken die een zwak hebben voor ambient-eske dingen. De bijna beangstigende songs die de man uit zijn mouw schudt zullen voor velen een wonderlijke wereld doen opengaan. Het is enkel een kwestie van ondergedompeld te willen worden in een poel vol hongerige krokodillen.

Meer over Karl Sanders


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.