Als Canada voor iets bekend staat, dan zijn het de bossen, de dikke sneeuw in de winter en dat de Canadezen buren zijn van de VS. Nochtans wordt er in dat uitgestrekte land regelmatig metal geproduceerd en vaak zijn het de extremere vormen die bijzonder goed in de smaak vallen. Zo bestaat er naast technisch monster Cryptopsy dit Kataklysm, een echt kuitenbijtertje. Als uitvinders van de 'Northern Hyperblast' heeft Kataklysm aan snelheid een heel eigen gezicht gegeven, aangezien de drumpartijen bij deze band vaak alle verbeelding tarten.
Snelheid is één ding, maar geeft het ook sterke songs? Bij Kataklysm hoeft daar nauwelijks aan getwijfeld te worden. Deze Canadezen zijn inmiddels aan hun zevende studioalbum toe en er zit nog lang geen sleet op de formule. In tegendeel, want zoals goede wijn betaamt wordt Kataklysm beter met de jaren. Zo waren voorgangers 'Epic (the Poetry of War)' en 'Shadows and Dust' met recht en rede klassiekers. Het ziet er in elk geval naar uit dat 'Serenity in Fire' dat rijtje snel zal vervoegen, want deze schijf doet wat het moet: knallen. Met een minimale bezetting (zo is er één gitarist in plaats van twee) weet Kataklysm genoeg decibels te produceren om een tank tot stof te herleiden. De productie is moddervet en krachtig en gelukkig zijn de details nog goed te horen. Want snarenplukker Dagenais is iemand die temidden de razernij het gevoel voor melodie nooit uit het oog verliest. Dat maakt dat er vooral bijzonder geslaagde gitaarpartijen de extreme muziek opsieren en dat er weinig aan hersenloos gehak en geram wordt gedaan. De songs zijn doordacht en precies opgebouwd en zijn een aaneenschakeling van climaxen. Zo zijn opener 'The Ambassador of Pain', het loodzware 'As I Slither', de titeltrack en de sublieme laatste tracks 'The Tragedy I Preach' en 'Under the Bleeding Sun' grote kandidaten om permanent in Kataklysm's liveset te worden opgenomen. Een extra troef voor Kataklysm is dat ze beschikken over Maurizio Iacono, een frontman in de beste betekenis van het woord. Zijn grom is daarbij ruw, donker maar tegelijk perfect verstaanbaar en geeft Kataklysm samen met de melodieuze gitaarlijnen dat belangrijke eigen gezicht.
'Serenity in Fire' is in alle opzichten een bijzonder geslaagd death metalalbum, maar de ware kracht van Kataklysm zit in het live-gebeuren. De intensiteit van een optreden van de Canadezen kan helaas moeilijk digitaal gevat worden. Maar gelukkig kunnen de albums met veel plezier nekspierscheuren en –verrekkingen bezorgen.

Meer over Kataklysm


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.