Het volgende gitaarpop hitwonder is opgestaan. Keane is lief, zacht, aardig en zowat alle goede adjectieven die op zweverige gitaarmuziek toepasbaar zijn. Laat James Walsh van Starsailor gaan zingen bij Coldplay, overgiet dit met een stevige dosis open pianomelodietjes en uit de toverhoed komt Keane tevoorschijn. Qua originaliteit zal deze band uit Sussex geen potten breken. 'Hopes and Fears' heeft echter voldoende emotie om prille tienerhartjes te roeren.
Hoewel dit trio al van 1997 bezig is en naar verluidt tegelijkertijd met Coldplay een gooi naar de top zou gedaan hebben, is hun debuutplaat nu pas uit, omwille van tal van tegenslagen. Dat maakt natuurlijk dat hun zweverige gitaarpop nogal passé is. Hoewel deze plaat bulkt van de hitgevoelige nummers, blijft Keane toch een beetje in de schaduw zijn van zijn voorgangers. Opener 'Somewhere Only We Know' is inmiddels een platgedraaid radiohitje en de al even softe hoogvlieger 'We Might as Well Be Strangers' (die nooit zo goed gescoord heeft) klinkt net even vlot en mediagevoelig. Zo zijn de 11 nummers op deze cd glad gepolijst en zijn ze perfect geschikt om in één stuk door te slikken. Geen gevaar voor scherpe graten. De zoetgevooisde piano die telkens melodietjes inluidt maakt samen met de subtiele, heldere elektronica de muziek van Keane erg openhartig. Eenvoudige arrangementen en weldoordachte, warm door mekaar gewoven klanklandschappen creëren een erg vertederend sfeertje. Voeg daarbij nog de zachte stem van zanger Tom Chaplin die van de nodige feedback en echo is voorzien en Keane is klaar voor de grote muziekwereld. Voor Keane tellen passie en emotie. Let op: met deze muziek is absoluut niets mis. 'Hopes and Fears' is lekker luchtig en de plaat verzucht zich mooi tussen stevigere gitarenrock en ingetogen, trage fluisterpop (zoals in het prachtige 'She Has No Time') en bewaart daardoor een mooie balans. Verder zijn uitstekers als 'Untitled 1' met een compositie van elektronica, zweverige vioolpartijen en open gitaarakkoorden een fijn staaltje van evenwichtigheid. Verwacht verder zeker geen wereldschokkende feiten. Verwacht wel gerust een gemakkelijk en leuk schijfje.
Voor fans die het even hebben gehad met softe, Britse gitaarpop: blijf van Keane af. De band heeft absoluut niets nieuws onder de zon te bieden. Voor fans die maar niet genoeg kunnen krijgen van die zoete gitaarakkoorden en hemelse gezangen: gelieve deze plaat direct aan te schaffen en te genieten van Keane op Glastonbury, Arvika festival of vele andere groten deze zomer! Coldplay beware!

Meer over Keane


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.