De Deense Kenneth Bager mag dan al een grote onbekende zijn, misschien rinkelt hier en daar wel een belletje bij de naam Dr Bager: de man die met de monsterhit 'Kaos' zijn land plots in het epicentrum van de post-acidhouse-rage plaatste. Na enkele uitstapjes op zijn eigen platenfirma en enkele obscure experimenten in het dancewereldje, gooit de man anno 2007 het roer even volledig om. Hoewel zowel de titel van deze plaat als die van het label (Music for Dreams) even het ergste doen vermoeden, zorgt Bager voor een heerlijke cocktail van easy listening-muziek met veel jazz, filmmuziek, ambient en triphop, maar vooral met een stevige dosis spaceblieps en elektronische geluidjes. 'Fragments from a Space Cadet' speelt voortdurend met verschillende stijlen en gooit oud en nieuw overhoop in een verwarrende, maar erg boeiende muzikale hutsepot.

Een land dat een eiland met de naam Lolland herbergt, kan niet anders dan de fantasie prikkelen. De hersenspinsels van Kenneth Bager bulken in elk geval van creativiteit. De man vertrekt telkens van een bepaalde muzikale basis, maar gooit er een stevige dosis moderne elektronica doorheen en aarzelt niet om het roer onverwachts volledig om te draaien. Zo is het heerlijke 'Fragment Two – the First Picture' aanvankelijk plastieken droompop die na een tijdje diepe dub- en elektro-effecten meekrijgt en zo voortdurend balanceert tussen vederlicht en loodzwaar. Ook single 'Fragment One - ... and I Kept Hearing' klinkt erg luchtig dankzij een Morricone-achtig, vrolijk gefloten wijsje, maar krijgt een zure bijsmaak dankzij zijn Faithless-achtige raps. In dit permanente spanningsveld krijgt een gast als Julee Cruise (die ondanks vele leuke platen het etiket van de Twin Peaks-single 'Falling' blijft meeslepen) een prominente plek. Zo neigt de dromerige spacetriphop van 'Fragment Seven – Les Fleurs' even naar Thievery Corporation, maar wordt het geheel verduisterd door dramatische operazangen en de gesproken weeklacht van Cruise over de alledaagse sleur. Na enkele lomere, kabbelende tracks waarin gegoocheld wordt met slidende blues ('Fragment Three – Walter & Viola') en jaren '60 musicals ('Fragment Four – Love Won't Leave Me Alone') bereikt de plaat echter een subliem hoogtepunt. 'Fragment Eleven – The Day After Yesterday' is een vijfluik waarin een sfeervol, warm, filmisch ambientstuk (Part I) uitmondt in een al even dromerig maar tevens broeierig 'Part II', dat door een hardnekkig ritme van koeienbellen en oerwoudgeluiden voortgeduwd wordt. De climax volgt echter naadloos in 'Part III': een grimmig, gesproken verhaal over huiselijk geweld waar Julee Cruise tien keer mysterieuzer uit de verf komt dan in de gekende Twin Peaks-hit. Een wasbord, één enkele bassnaar en de sensuele, groezelige stem van de Amerikaanse volstaan om een gelukkig liefdesverhaal te laten uitmonden in een leven van pure chaos.

'Fragments from a Space Cadet' is een erg bizar sfeerplaatje waarin voortdurend wat te beleven valt. Elk van de veertien tracks is een genummerd fragment, maar de volgorde ervan lijkt kant nog wal te raken. Toch is het niet slecht om dit schijfje in één ruk uit te horen alvorens het slapengaan. Het is enkel spijtig dat de bevallige dame op de hoes is weggevallen bij het promo-exemplaar: kwestie van de dromen optimaal te stimuleren.

Meer over Kenneth Bager


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.