De prijs voor het meest bizarre album van deze maand gaat zonder twijfel naar het al evenzeer mystiek genaamde Khlyst, een project van een heer en dame die doomachtige soundscapes doorsnijden met ijzingwekkende kreten en opzettelijk vals gespeelde instrumenten. Vreemd is dit plaatje tot in de hoogste graad, al dient ook gezegd te worden dat voor een of andere vreemde reden die eigenaardige, bijzonder tegendraadse aanpak zijn vruchten afwerpt.

Niet dat het gek veel uitmaakt, maar aparte songs zijn niet te vinden op dit album. In tegenstelling daarmee zijn er acht muziekstukken (voor zover men hierbij nog echt van muziek kan spreken) die netjes met Romeinse cijfers genummerd worden. Om het bevreemdende helemaal compleet te maken is er nauwelijks een verschil te onderscheiden binnen deze structuren. De plaat opent alvast ronduit griezelig: een wel zeer dissonante gitaar schreeuwt, krijst en wordt klaarblijkelijk duchtig mishandeld, terwijl een verdorven en verrotte stem vanuit het graf over de brij heen kwijlt en spuwt alsof iemand zijn darmen uit het tengere lijf staat te kotsen na veel te veel alcohol. De meeste mensen zijn na deze onconventionele opener al lang gevlucht, maar het wordt pas helemaal mooi wanneer 'I' wegzakt. De rest van het album bestaat uit erg sferische, donkere en zweverige tonen die zich als een zwartfluwelen bedje rond de luisteraar vleien en deze doen wegdromen en indommelen. Elk nummer bevat dezelfde noten, maar deze worden gewoonweg in een andere volgorde herhaald, waardoor alle songs bijna naadloos in elkaar vloeien. Geregeld duiken trouwens echo's van die eerste, ontstellende lawaaibrij op en worden de kwijlstrot en dito gitaren weer gebruikt, al is het dan telkens slechts voor even. Het merendeel van de soundscapes is vooral duister en bizar genoeg rustgevend tegelijkertijd.

Het is misschien nogal sterk om in het geval van Khlyst te spreken van muziek, want die is op dit album niet bepaald nadrukkelijk aanwezig. Het lijkt eerder te gaan om geƫxperimenteer binnen soundscapes, met op gezette tijden bewust gore geluiden door de mix geworpen. Dit is dus pas echt voer voor durvers.

Meer over Khlyst


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.