Wat ben je ermee dat je als rockgroep steevast omschreven wordt als "algemeen gerespecteerd maar onwaarschijnlijk genegeerd door het publiek"? De mannen van King's X zijn al sinds eind jaren tachtig bezig met het produceren van stevige, melodieuze en kwalitatief hoogstaande rock. Met hun eerste drie platen gooiden ze hoge ogen bij de critici, maar om de een of andere duistere reden viel het grote publiek nooit voor hun creaties. King's X doet al meer dan tien jaar lang lekker hun zin. Met 'Ogre Tones' laten deze jonge vijftigers nog maar eens zien waar ze in uitblinken: groovende rock.

Met een hese stem en een stevige schreeuw barst het scheurende geweld los. Maar het begin van het eerste nummer blijkt nogal atypisch te zijn voor de rest van de plaat. Als energie-injectie kan het begin van 'Alone' zeker wel tellen, maar wat volgt is een vlot wegluisterende rockplaat die vooral opvalt door de vele harmonische tussenzangen. Dat elk lid van King's X weet hoe hij zijn stembanden moet gebruiken en dat ook doet zal hier zeker wel bij helpen. Deze twee- of soms driestemmige koorgedeeltes zorgen ervoor dat het geluid van King's X veel ruimer is dan dat wat normaal gezien uit gitaar, bas en drums gehaald wordt. Zo zijn er nummers als 'Fly' en vooral het akoestische 'Honesty' die bij vlagen de close harmony-sfeer van groepen uit de jaren zeventig oproepen. In de rocknummers "pur sang" wordt dan weer goed afgewisseld tussen krachtige meekniknummers en zwaarder op de schouders wegende sleepmelodieën zoals 'Sooner or Later'. Er is echter steeds een stuwende energie aanwezig die ervoor zorgt dat King's X nooit plat valt. Dat King's X meer wil doen dan gewone rock met mooie melodietjes verkopen is te merken aan een aantal muzikale verrassingen. Het eerder genoemde 'Honesty' is daar een van, 'Bebop' met zijn funky baslijn op het einde is er een andere.

Bekend of niet, King's X doet goed wat het goed wil doen: intelligente rockplaten schrijven. Opnieuw getuigen ze van een grote muzikale creativiteit en flexibiliteit. Met hun meerstemmige tussenzangen blijft King's X wat oud in de oren klinken, maar de muzikale rijkdom die ze daarmee creëren maakt van 'Ogre Tones' wel een heel genietbaar rockalbum.

Meer over King's X


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.