Het muzikale duo Klangwart bestaat uit Markus Detmer, tevens oprichter en eigenaar van het label Staubgold, en Timo Reuber (alias Reuber). Naar aanleiding van de 99ste en 100ste release op dit label, maken deze twee grote namen uit de Duitse elektronicawereld een cd waarmee ze zelf terugkijken op 14 jaar Klangwart.
Het resultaat ‘Sommer’ bevat 7 nummers en brengt naast oud materiaal in een nieuw kleedje ook enkele nieuwe tracks, in samenwerking met artiesten als Philippe Petit, Christof Kugel en Nufa.

Ondanks het ‘best of’-gehalte is dit een heel coherente plaat. Alle nummers baden in een zomerse zwoelheid vol intrigerende gebeurtenissen. De twee artiesten zijn al lang goede vrienden en weten elkaar in de improvisaties perfect aan te voelen. Dit resulteert dan ook in een boeiend klankavontuur. Het is duidelijk dat er aan deze muziek is gewerkt tot in de kleinste details. Er is zowel oog voor abstracte klankwolken als voor meer concrete elementen waaronder vaste frequenties (noten) en een minimale, maar toch stuwende, ritmische onderbouw. Een goed voorbeeld hiervan is het openingsnummer ‘Hitzefrei’.

Het helpt natuurlijk om een fan te zijn van genres als krautrock, elektronisch minimalisme of intelligent dance music om zich volledig te laten onderdompelen in deze zee van repetitieve loops. Net zoals bijvoorbeeld Autechre en Fennesz , muzikale bondgenoten van Klangwart, mijdt deze plaat grote verrassingen en evoluties. Grof verwoord wil deze muziek de luisteraar niets vertellen, maar wel betoveren. De kracht ligt in het creëren van een allesomvattende, gedetailleerde soundscape, en hierin slaagt de groep met brio. Het volstaat even achterover te leunen om zo de meest prachtige beelden op te roepen. Eindeloze vlaktes (het prachtige slotnummer ‘Amöbenruh’) worden afgewisseld met donkere grotten (‘Moloch’), kwetterende vogels (‘Schnappschuss’) en zelfs het alledaags lawaai op het marktplein (‘Wartehalle’).

Het spreekt voor de groep dat ze verder durft gaan dan ééndimensionale clichés. In de beste Duitse traditie proberen ze zoveel mogelijk informatie in een compact formaat te bundelen, zonder de grote lijnen uit het oog te verliezen. Vaak worden er contrasterende klankideeën boven elkaar geplaatst (‘Hitzefrei’), zodat het hele spectrum wordt gevuld en luisteraars kunnen kiezen welke laag hun voorkeur geniet zonder daarbij de rest te negeren.

Meer over Klangwart


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.