In België zijn klezmer-ensembles dun gezaaid en nauwelijks hoorbaar op een modaal radiostation. Klezmer is daarom een goed bewaard muzikaal geheim in de Vlaamse contreien. Joodse traditionele muziek is voor veel mensen geen voor de hand liggende muziekkeuze. Jammer, want dit genre getuigt van een ongelooflijke rijkdom, zowel emotioneel als muzikaal. Dat bewijst ook "Oode", het tweede album van KlezmicnoiZ.
De luisteraar dient te weten dat het eerste nummer van dit album een vergissing moet zijn geweest. Een doina (solo in de verschillende modi van de klezmer toonaard die een sneller stuk inleidt WV) krijgt het gezelschap van een zangeres, maar het resultaat klinkt even pijnlijk als Dana Winner op de Duitse zondagochtend televisie. Dit is even schrikken, maar wie de cd verder verkent zal aangenaam verrast worden. De overige nummers halen een veel hoger niveau dan de opener. Het ensemble laveert met groot gemak tussen weemoedige, droevige stukken waarin viool en klarinet met hun klagende, trage geluid steevast de joodse blues tot leven roepen. 'Doina' en 'Good Morning' zijn stijlvol, geladen en ontroerend. Behalve ingetogen fragmenten is er ook ruim aandacht voor vrolijke bruiloftmuziek. Zo speelt KlezmicnoiZ amusante bewerkingen van klezmer-iconen Dave Tarras en Naftule Brandwein. 'Oy Tate S'iz Gut' van Brandwein krijgt een Cubaans tintje en 'Tsiganeshti', geïnspireerd door Tarras, krijgt het gezellige label gipsy jazz mee. Een knap en passioneel sefardisch (Spaans-joods, in het Ladino gezongen WV) liedje laat ruimte voor een solo op saxofoon waardoor klezmer en jazz bij momenten erg dicht bij elkaar komen.
Deze muzikanten zijn geen technische virtuosen in klezmer en ze maken ook geen vernieuwende klezmer interpretaties. Bij KlezmicnoiZ staat alles in het teken van sfeer en ambiance. "Oode" ontleent zijn kracht aan het feit dat dit album een prachtige staalkaart is van het brede palet dat klezmer eigenlijk is. Het onderhoudende cd-boekje biedt trouwens een mooie houvast voor de totale leek.

Meer over KlezmicnoiZ


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.