Een fanfare is een orkestvorm die op enkele uitzonderingen na enkel in de Benelux voorkomt. De Koninklijke Stadsfanfaren Izegem zijn met hun 200 jaar hoogstwaarschijnlijk de oudste nog bestaande fanfare in België. Fanfares onderscheiden zich van harmonieorkesten vooral door het ontbreken van houtblazers, met uitzondering van de saxofoonfamilie, en de Stadsfanfaren zijn een van de weinige orkesten die hardnekkig aan deze mooie traditie blijven vasthouden. Om hun 200ste verjaardag extra luister bij te zetten nam het orkest midden vorig jaar ook deel aan het prestigieuze Wereld Muziek Concours te Kerkrade en als kers op de taart is er deze cd met vooral toegankelijke maar daarom niet minder kwalitatieve muziek.

De opener 'Gailliarde', een renaissancewerkje van Pierre d'Attaignant, zet meteen de toon. Het werk verscheen enkele jaren terug ook in een uitvoering door het Adolph Sax Ensemble maar de Stadsfanfaren laten het veel uitbundiger openbloeien. In Rodrigo's 'Concerto d'Aranjuez', in de blaasorkestversie vooral bekend door de film 'Brassed Off', zorgt bugelsolist Luc Vandevoorde voor een van de mooiste solo's die er te vinden zijn. In 'Demelza' van Hugh Nash speelt hoornist Lieven Vandeputte de solopassage, terwijl tenorsax Glenn d'Haene in 'Earth walk' uit 'Windows of the world' schittert. Fans van het Nederlandse koningshuis zullen zich 'Adios Nonino' van Piazzolla herinneren, aangezien dit werd gespeeld op het huwelijk van prinses Maxima met prins Willem-Alexander. Elke goede blaasmuziek-cd moet ook een mars bevatten en ook hier werd gekozen voor een van de mooiste uit het genre, 'The Standard of St. George'.

Naast deze kortere stukken zijn er tevens twee meerdelige werken, 'Cry of the Celts' en 'Call of the Cossacks', het eerste gearrangeerd en het tweede geschreven door de Britse brassbandcomponist Peter Graham. Ook in deze werken worden heel wat solisten in de schijnwerpers gezet. Vooral de onderdelen 'Break out' en 'Lament' uit 'Cry of the Celts' en 'Cossack fire dance' en 'Procession of the Tartars' uit 'Call of the Cossacks' beklijven met gevoelige en vaak moeilijke solo's van de bugel, trombone, euphonium en bastuba.

De opnames moeten nauwelijks onderdoen voor de betere brassbandversies en hierdoor is dit toch Izegem op zijn best. In juli namen ze voor het eerst deel aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade maar met deze '1806-2006' zorgen de Stadsfanfaren voor het echte hoogtepunt van hun jubileumjaar!

Meer over Koninklijke Stadsfanfaren Izegem


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.