Het zijn harde tijden geweest voor zanger Timo Kotipelto. Na jarenlang het vocale uithangbord geweest te zijn voor powermetallers Stratovarius werd hij onzacht aan de deur gezet, zonder duidelijke reden. Dat kan geen deugd doen. Gelukkig voor hem (en de luisteraars) is het befaamde zwarte gat netjes opgevuld met zijn tweede soloschijf: 'Coldness'.
Het mag duidelijk zijn dat Kotipelto nu beter zijn draai heeft gevonden dan op zijn eerste baby 'Waiting for the Dawn'. Er is een beduidend lager gehalte aan stijlwisselingen en dat komt het geheel ten goede. De snelheidsuitbarstingen zijn voor het grootste gedeelte naar de achtergrond verdrongen waardoor 'Coldness' licht opschuift naar de hard rock. Daar kunnen vooral 'Can You Hear the Sound' of 'Snowbound' van getuigen: een strakke en in hoofdzaak eenvoudige riff wordt vergezeld van de kloeke polsslag van drummer Mirka Rantanen. Opener 'Seeds of Sorrow' heeft van de tien tracks die 'Coldness' sieren nog het meest de link met Kotipelto's verleden bij Stratovarius, niet in het minst door de duizelingwekkende keyboardkunsten van talent Janne Wirman (ook bekend van Children of Bodom en Warmen). Die Wirman mag overigens op zijn unieke wijze elk nummer voorzien van zeer uitgekiend keyboardwerk, wat steeds afwisselend maar nooit opdringerig klinkt. De gitaarpartijen worden ook voorzien van die smaakvolle mix tussen flitsend en ingetogen. Er wordt nooit aan overdaad gedaan en Kotipelto zelf houdt zich ver weg van te veel vocale krachttoeren en capriolen. Hij is een klassiek geschoold zanger die perfect alle technieken beheerst maar steeds spontaan en ongekunsteld klinkt.
Het is hartverwarmend om te merken dat er nog artiesten zijn als Kotipelto die zonder problemen of trucjes allerhande platen kunnen maken die ontroeren. Toegegeven, de zangstijl van de man is erg afhankelijk van smaak. Velen gaan er plat voor waar anderen er geen bal aan vinden. Dat meningsverschil daar gelaten kan niemand er omheen dat 'Coldness' opnieuw pakkende nummers bevat van een artiest die nogmaals bewijst een sterke songschrijver te zijn. 'Coldness' uit het verre Finland is hartverwarmend goed luistervoer.

Meer over Kotipelto


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.