Kraak & Smaak, oftewel het producerstrio Oscar de Jong, Mark Kneppers en Wim Plug, wordt bij onze noorderburen sinds kort getipt als Nederlands meest beloftevolle muzikale exportproduct sinds Dj Tiƫsto. Internationaal krijgen deze moderne funkateers al langer uitmuntende kritieken en de voorbije drie jaar belandden hun vinyl-singles en -ep's meerdere malen op de draaitafels van grote namen als Pete Tong, Laurent Garnier en Dj Cam. Iets meer dan twee maanden geleden stelde Kraak & Smaak zijn eerste fullalbum 'Boogie Angst' voor en - als we de toonaangevende vakbladen mogen geloven - staan de jongens daarmee op de rand van de wereldwijde doorbraak.

Op 'Boogie Angst' brengt het Engelse Jalapeno-label al het eerder uitgebrachte materiaal samen, aangevuld met een zestal nagelnieuwe tracks. Al na twee nummers wordt duidelijk wat het Kraak & Smaak-geluid zo aantrekkelijk maakt. Zowel 'Money In The Bag' en 'One Of These Days' zijn perfect uitgebalanceerde feestschijven die drijven op een aanstekelijke combinatie van moddervette funk, catchy (gesamplede) zanglijnen en stuwende drumpartijen. Op zich geen originele formule, maar Smaak & Kraak slaagt er - mede door het uitmuntende studiowerk van producer/muzikant de Jong - feilloos in het geheel een originele, lentefrisse toets mee te geven. Nu eens naar deephouse ('Maputo Express'), dan weer meer naar latin ('Mambo Solitario'), rare groove ('Keep On Searching') of broken beat ('Jolie Banane') neigend, het trio haalt telkens nieuwe, uitermate doeltreffende zang- of gitaarhooks boven, smijt er een koppel blazers of zwoele organische synths over en hangt dit alles moeiteloos op aan een dikke baslijn en een rits knallende breakbeats. Althans zo klinkt het, want wie iets aandachtiger luistert ontdekt verrassend veel (percussie)laagjes en subtiele (stereo)details in deze op het eerste zicht puur op de dansvloer gerichte muziek. 'Keep Me Home', met gastvocaliste Dez in een glansrol, is zo'n multifunctionele track. De pompende 4/4-groove maakt deze funky danstrack tot perfect glitterbolmateriaal, terwijl de gefilterde breaks en de tussen de luidsprekers uitgesmeerde percussie- en gitaaraccenten verklappen dat er ook volop aan de huiskamerluisteraar werd gedacht. Het jazzy, schuifelende 'Danse Macabre' is dan weer op maat gesneden voor zij die graag vertoeven in stijlvolle lounge-oorden. Ook '4 to 5', een van de emotionele hoogtepunten op de plaat, zoekt inspiratie in dezelfde hoek, maar ontpopt zich al snel tot wat een meeslepende soundtrack voor een nog in te blikken futuristische blaxploitationfilm zou kunnen zijn. 'Say Yeah' (een overduidelijke ode aan James Brown), het zwoel zoemende 'Sun In The Sky' en de verduiveld opzwepende afsluiter 'Hello Big Mama' zijn voelbaar meer op een klassieke, iets drogere funkleest geschoeid, maar klinken daarom niet minder af en indrukwekkend. En zoals het hoort bij albums met ambitie, geeft die laatste kraker onmiddellijk zin om het schijfje nog eens van voorafaan te beluisteren.

Tot op heden zijn de heren van Kraak & Smaak nog niet doorgestoten tot de hoogste regionen van het (inter)nationale muziekwereldje, maar met het grote aantal potentiƫle hits die hun 'Boogie Angst' herbergt, zou zoiets eigenlijk niet lang meer mogen duren. Kraak & Smaak brengt verfrissend stijlvolle en oeraanstekelijke dansmuziek die zich bovendien op geluidtechnisch vlak kan meten met menig ondertussen klassiek geworden album uit dit broeierige genre, zo simpel is dat. Op het podium ontdubbelt dit trio zich regelmatig tot een uit de kluiten gewassen funkgroep die verschroeiend uithaalt naar al wat functionerende benen heeft, dus ook dat vlak zit het snor. Nu nog de rest van de wereld bekeren en die steriele 80's-revival kan eindelijk de vuilbak in. Hit it!

Meer over Kraak & Smaak


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.