Na een stilte van 17 jaar komen de vaders van de elektronische muziek op de proppen met een nieuw album. Onderwerp is die andere passie van de vier Duitsers: de Ronde van Frankrijk. Nog steeds zijn ze in staat uit herhaling, beats en andere elektronica uiterst verzorgde en gedetailleerde nummers te componeren die net zo goed pop als elektronica klinken. Ze zijn hun tijd niet meer vooruit zoals in hun beginjaren en de plaat klinkt wat gepolijster dan hun vroeger werk. Toch is het nog duidelijk een Kraftwerk plaat: een uitgebreid spectrum van typische geluiden en kinderlijk eenvoudige teksten die samengesmolten worden tot mooie luisterstukken.
‘Prologue’ leidt kort, met enkele lange synthesizer-tonen, ‘Tour de France Etape 1’ in. De gedreven beat wordt op verschillende wijzen geaccentueerd. De bas, een iets hogere melodie en blazende geluidjes vlak voor de tijden duiden maar in één richting: een zachte maar stuwende beat. De synthesizer mag af en toe voor een extra melodie of een kort intermezzo zorgen. De tekst is naar goede gewoonte zonder veel diepgang. Helaas is het komisch effect hier volledig afwezig en ook de muzikale inbreng van de zang is eerder gering. In ‘Etape 2’ wordt een licht andere toon aangeslagen, maar de overeenkomsten met ‘Etape 1’ zijn erg groot. De beat is iets lichter en de achtergrond iets kaler. ‘Etape 3’ is dan weer frisser en voller van geluid. De tracks klinken gemakkelijk en conventioneel, maar gaan nooit vervelen. Toch zijn de drie etappes iets te vrijblijvend.
Dat verandert wanneer ‘Vitamin’ begint. De stuwende beat is verdwenen en wordt vervangen door een veelheid aan geluiden en melodietjes. Allerlei elektrische geluiden vormen de basis waartussen belletjes en zwevende synths hun werk mogen doen. Bovendien zijn de vocalen nu wel perfect in balans. De inhoud is nog altijd nagenoeg nihil, maar de warme stem heeft duidelijk zijn eigen inbreng. Ook bij de tandem ‘Aéro Dynamik’ en ‘Titanium’ is de juiste toon gevonden. De beat is weer harder en sneller, maar het geheel sprankelt en de tekst ’Condition et physik / A-é-ro dynamik’ klinkt hilarisch. Hoogtepunt is het veel tragere ‘Elektro Kardiogramm’. Het nummer drijft op een hartslag en ademhaling, maar weet een veelheid aan geluiden ineen te laten vloeien tot een rustig hobbelend geheel.
Uiteindelijk ontgoochelt alleen het afsluitende ‘Tour de France’. Verder is het een boeiende en leuke plaat geworden met veel variatie. De magie van de oude opnames is weg, maar goede muziek mag altijd gehoord worden.

Meer over Kraftwerk


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.