Brazilië staat voor de meeste mensen synoniem voor zandstranden, samba, voetbal en carnaval in Rio. Dat het land een ideale voedingsbodem vormt voor death metalbands is minder gekend. Verder blijkt dat metal vaak genetisch bepaald is. Zo heeft Brazilië Sepultura, Abhorrence en dit Krisiun voortgebracht. Deze laatste is waarlijk een familie-aangelegenheid aangezien de band bestaat uit drie broers.
De broertjes Kolesne timmeren reeds aan de muzikale weg van verderf sinds 1993. Maar waar ze in het verleden rommelig speelden in hun haast om apocalyptische snelheden te bereiken, is de band nu een geoliede machine. De grote doorbraak kwam met 'Conquerors of Armageddon', hun eerste plaat voor Century Media. De rest is "as they say: history." De muzikale cocktail die Krisiun serveert is explosief en nekwervelverscheurend. De band zelf is beïnvloed door grootheden als Venom en Morbid Angel. Van deze eerste heeft Krisiun het satanische tekstconcept overgenomen en verfijnd, van de tweede hebben ze de muzikale basis eigen gemaakt. Dat maakt dat Krisiun zich vooral ophoudt in regionen waar supersonische snelheid, frenetieke songs en blastbeats (oftewel de zevende versnelling bij drumwerk) schering maar vooral inslag vormen. Deze drie topmuzikanten bespelen dus in het hoogste tempo alle kanten van hun instrument. Moyses Kolesne is tevens een bijzonder verdienstelijk flamenco-gitarist en dat sijpelt regelmatig door in zijn solo's die gieren en scheuren dat het een lieve lust is. Zijn riffs zijn van eersteklas gewapend beton en doen menig aspirant-gitarist in frustratie zijn of haar gitaar op zolder zetten. Verder oefent drumbeest Max geregeld acht uur per dag en houdt een bijna onmenselijk tempo aan doorheen heel de schijf. Het zaakje krijgt daarboven de blaffende grom van meest getatoeëerde broer Alex. Krisiun is een meester in het maken van nummers die nazinderen en er in slagen niet al hun geheimen van de eerste luisterbeurt prijs te geven. Zo kunnen 'Murderer', 'Scourged Centuries' en 'Wolfen Tyranny' geklasseerd worden als death metalklassiekers in spe. Gelukkig heeft Krisiun ook begrepen dat een mens al eens een rustpunt nodig heeft. Met 'War Ritual' en 'Shadows', twee instrumentaaltjes, vullen ze dat perfect in.
Het is geen sinecure, maar Krisiun weet ook live haar bloederige lappen metal perfect neer te zetten en weet vaak bands met veel meer leden genadeloos naar huis te spelen. In tegenstelling tot Sepultura is de kans bijzonder klein dat Krisiun ooit mainstream wordt, maar er zouden wel meer metalheads de band in hun armen mogen sluiten. 'Works of Carnage' is immers de zoveelste knalschijf die Krisiun toevoegt aan een indrukwekkend wordende discografie.

Meer over Krisiun


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.