Zangeres Valerie Trebeljahr heeft altijd onderstreept dat Lali Puna haar band was en geen nevenproject van haar collega en Notwist-zanger Marcus Acher. 'Faking the Books' toont aan dat ze deze houding niet verstard inneemt. De basis van de muziek blijft behouden: Trebeljahrs zachte en hese stem die liedjes zingt over een wereld waarop ze geen vat heeft. Zwart zijn haar teksten nog steeds niet, wel licht- tot donkergrijs: ze ervaart de samenleving niet zozeer als vijandig, wel als onbetrouwbaar, onverschillig en oppervlakkig. Ook muzikaal blijft de fundering van de vorige cd 'Scary World Theory' aanwezig: een eenvoudige, poppy harmonische basis wordt ingevuld met monotone, herhalende partijen van elektrische en akoestische gitaren, een zacht pruttelende electrobas, keyboards en kleinere beats. De wereld lijkt in slowmotion verder te draaien en klank is belangrijker is dan melodie.
Hoe sterk de gelijkenissen met 'Scary World Theory' ook mogen zijn, de cd klinkt van het begin tot het einde anders, waarbij Marcus Acher duidelijk een stempel op het geluid drukt. In sommige tracks valt dit op in het vollere geluid, met name in de refreinen en de ruwere, uptempo drumpartijen die de muziek naar voor Lali Puna ongekende climaxen stuwen. 'Micronomic' wordt zo een klapper van een song, waarin het potente refrein mooi gebalanceerd wordt door kleinere elementen: Trebeljahrs vervormde stem, een haperende gitaar begeleid door een frutselbeat, kleine stukjes gitaargeluid en een arrangement dat verschilt van strofe tot strofe en van refrein tot refrein. Dit spelen met geluid is een ander Notwist-kenmerk dat op deze cd boven komt drijven, voornamelijk in de naaktere, meer sobere tracks. Het belang van losse klanken, manipulaties en in 'Alienation' zelfs gekraak en geknetter verfijnt het geluid van Lali Puna zoals de vol klinkende refreinen het open trekken. De verbreding van de muziek zet nog verder door wanneer Trebeljahr net iets hoger gaat zingen dan ze gewoonlijk doet. Zo komt op legere nummers als 'Geography-5' en 'Crawling by Numbers' de wat bevreemdende sprookjessfeer van Broadcast en konsoorten opzetten.
De bocht die Lali Puna (en daarmee ook frontvrouw Valerie Trebeljahr) hier genomen heeft klinkt niet als het keren met de wind, integendeel. De muziek gaat rijker klinken zonder de aantrekkelijke kenmerken van het vroegere werk te verliezen, behalve misschien voor diegenen die bij Lali Puna net op zoek zijn naar auditieve soberheid. Voor de anderen zal 'Faking the Books' de volgende stap zijn in het verhaal van de Duitse band. Een verhaal dat nu in een commercieel interessanter geluid verteld wordt zonder dat de integriteit er onder gaat lijden.

Meer over Lali Puna


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.