Singer-songwriter Rebecca "Becky" Stark heeft totnogtoe een opvallende carrière gehad: de jonge zangeres schreef in 2003 een soort indie-operette genaamd 'Bird Songs of the Bauharoque', waarin ze meteen ook de hoofdrol voor haar rekening nam. Na een succesvolle theatertournee had Stark her en der in Amerika contacten gelegd met gelijkgestemde artiesten. Daaruit resulteerden drie verschillende groepen met respectievelijk pianist Steven Gregoropoulos, gitarist Jeffrey Rosenberg en drummer Ron Rege Jr. De artieste begreep al snel dat ze die opgedeelde energie beter kon focussen en het viertal verenigde zich onder de naam Lavender Diamond, genoemd naar het hoofdpersonage uit 'Bird Songs of the Bauharoque'. Na de debuut-ep 'The Cavalry of Light' is 'Imagine Our Love' het eerste volledige album van dit collectief. Lavender Diamonds pastorale, soms wat brave popfolknummers vormen een overtuigend geheel, maar het is Starks oorstrelende stem die vaak de show steelt.

Opener 'Oh No' geeft een goed beeld van Lavender Diamonds esthetische voorkeuren: simpele, mooie popmelodieën worden herhaald tot ze een bijna hypnotisch effect creëren. Die repetitieve benadering van de traditionele strofe-refrein-structuur is zeer effectief omdat ze de eenvoud van de melodieën en zanglijnen niet probeert te maskeren maar hem juist onderstreept. Hierdoor krijgen songs als het stemmige 'Garden Rose' of het speelse 'Open Your Heart' een onmiddellijke toegankelijkheid. Stark en de haren profileren zichzelf als een groep "van en voor het volk", zonder arty moeilijkdoenerij of avant-gardistisch geneuzel. Desondanks is dit kwartet even technisch onderlegd als ervaren: bij nader onderzoek zijn de subtiele arrangementen van uitschieters als 'I'll Never Lie Again' of 'When You Wake for Certain' even melodierijk en ingenieus als die van Burt Bacharach. Dat samenspel tussen verschillende niveaus van complexiteit geeft 'Imagine Our Love' een intrigerende dynamiek, maar de grootste troef blijkt Starks zang. De dame kan met haar glasheldere stem tonen aanhouden zonder het minste spoor van vibraties, wat fans van Britse groepen als The Sundays en The Primitives zeker zal aanspreken. Inderdaad, Stark zal waarschijnlijk talloze vergelijkingen met Harriet Wheeler moeten doorstaan, maar helaas mist ze Wheelers donkere humor die The Sundays' songs net dat scherpe kantje gaf. Wanneer Stark zich toch aan de ironie waagt, bijvoorbeeld in het makke 'Side of the Lord', lijkt ze vooral een slimme indruk te willen maken maar komt niet in de buurt van echte kritiek op het huidige religieuze fundamentalisme in Amerika. Hoewel er geen echt slechte songs staan op 'Imagine Our Love', kan men zich moeilijk van de indruk ontdoen dat Lavender Diamond zich al te zeer toelegt op het zonnige moderne hippie-imago ('Here Comes One'), terwijl net een nummer als de beklijvende mantra 'Like an Arrow' er met zijn donkere ondertonen in slaagt zich te onderscheiden van de andere songs. Wanneer de groep in 'Find a Way' voor een hoekiger arrangement kiest, blijkt die extra dimensie al voldoende voor een veel diepgravender en interessanter resultaat.

Lavender Diamond heeft een erg mooi en kwalitatief hoogstaand debuutalbum opgenomen, maar de groep lijkt het zichzelf soms wat gemakkelijk te maken in de voor de hand liggende uitwerking van de songs. Starks composities getuigen van haar goede smaak en vooral van een feilloos popinstinct, maar omdat de groep instrumentaal vaak op de vlakte blijft, bevat 'Imagine Our Love' slechts een paar echt memorabele momenten. Het is een fijn, ongecompliceerd plaatje om een druilerige zondagmiddag op te vrolijken, maar Lavender Diamond zal zijn geluid wat meer moeten uitdiepen als de band de aandacht van het publiek wil vasthouden.

Meer over Lavender Diamond


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.