Als er één genre is dat uitblinkt in zware klanken, dan moet dat waarschijnlijk doom zijn. Meer dan eens zijn de gitaren bijzonder laag van toon en wordt een moddervette bas de stuwende kracht achter een leviathan van mythische proporties. Het is dan veelal de keuze van de vocalist of hij al dan niet klaaglijk zingt of de longen uit het lijf schreeuwt. Lazarus Blackstar is afkomstig van Groot-Brittannië en houdt de ronkende bas in ere. Er valt bijna geen ander instrument te horen. Boven die duistere soep mag vocalist Paul Catten zijn gal spuwen. Het resultaat is een plaat die doordrongen is van apocalyptische rampspoed.

Snelheid is nooit een stokpaardje geweest van doom en Lazarus Blackstar houdt zich gestaag aan eenzelfde loom tempo. Dat leent zich perfect voor lang uitgesponnen en doorklinkende tonen, die hier vooral karakter worden gegeven door de bas. Er zijn vast wel gitaren in de muziek van Lazarus Blackstar, maar een luisteraar moet al over een scherp oor beschikken om die er uit te kunnen vissen. De slepende bastonen trekken de band op gang en maken het een pletwals van geluidstrillingen. Die bijzonder logge en zware toon is bijzonder contrasterend met de schrille en hoge krijszang van Paul Catten. Hij kotst bijna de longen uit zijn lijf om zijn duistere en mistroostige poëzie te kunnen declameren tegen het volume van de rest van Lazarus Blackstar. Er staan trouwens niet bijzonder veel nummers op deze plaat, maar dat valt grotendeels te verklaren door het feit dat deze songs lang uitgesponnen worden. Als er in één minuut slechts drie noten worden aangeslagen is dit systeem compleet logisch. Lazarus Blackstar klinkt duister en dreigend maar de band heeft het voordeel dat onder die vette laag van vervormde gitaren en hysterische schreeuwzang een paar muzikanten schuilgaan die best goede songs kunnen pennen. Ondanks de relatieve ontoegankelijkheid blijven de nummers in het hoofd zitten en kunnen ze makkelijk aanleiding geven tot goedkeurend knikken. De cover van Saint Vitus, 'I Bleed Black', had zelfs niet gehoeven, want het materiaal van Lazarus Blackstar staat perfect op eigen benen.

Wie lak heeft aan drukke muziek maar wel een voorliefde voor zwartgalligheid, verpakt in slepende en drilboorachtige geluidsgolven is bij Lazarus Blackstar aan het juiste adres. Voor de fijngevoelige zielen is dit precies het soort muziek wat zelfmoordneigingen kan opwekken. Voor de liefhebbers is dit een sterke brok onversneden doom.

Meer over Lazarus Blackstar


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.