Le Peuple de l' Herbe heeft een ton aan stijlen bij elkaar geprakt en gerecycleerd tot een mooi pakketje muziek: 'Cube'. Hiphop, triphop, dancehall, dub en drum & bass in een uitermate strak geproduceerd kubusje dat funkt van vitaliteit. Op de cover van het knappe cd-boekje staat zo'n bijeengedrukte kubus van een platenspeler, een synthesizer, mengpanelen, wat blazers, een heleboel speakers en een oude platenbak. Le Peuple is voor dit album diep in die platenbak gedoken en heeft er een heleboel frisse samples uit opgevist.
Echte raps zijn op één hand te tellen. In het funkende 'Mission' en het gladde 'Honesty' rapt JC 001 (en klinkt Tricky) mee. Veel ruwer, industriëler en agressiever zijn de Beasty Boys-achtige repetitieve raps op 'Gumzilla'. Daarmee zijn de mindere nummers meteen genoemd. 'El Paso' bevat ook rap (van gast Puppetmastaz) maar kent meer variatie, diepgang en humor. Belletjes en percussie in de beats, Engelstalige rap met Frans accent, een melancholische trompetlijn en een zeer sterk refrein nemen de luisteraar mee naar Mexico (op de fijne website van Le Peuple kan die het nummer zelf al samplend herschrijven). JC 001 komt in 'Boxin da Beat' nog eens terug als beatboxer en dat werd vervolgens door DJ Pee en DJ Stani 'resmoked': hiphops voor 'zeer geslaagd door de elektronische mangel gehaald'.
'Cube' opent als een soundtrack met 'Main Title Theme from Le Cube': aanzwellende blazers in een opzwepend James Bond-achtig thema. Dat dit van een hiphopband uit Lyon komt, valt moeilijk te geloven. Met de vrolijke hiphopfanfare van 'Adventure' kan voor het eerst gehoofdknikt worden, net als in 'Kin Sapalot'. Dat begint nogal duister, dubby en jazzy maar smijt tijdens het refrein smerige synths in je gezicht. De jazz-geschoolde trompettist N'Zeng tilt het geheel een paar niveaus hoger. Nog meer blazers (trombone, sax, twee trompetten) zijn er in de pompende drum & bass van 'Keep Rockin'' te vinden. Even zwaar op de maag ligt 'La Musique Electronique'. 'CAD' is ook drum en bassend maar verteert toch beter door de funkende gitaarsample. 'Dejà à l' école' is volgens Le Peuple een echte 'oldskool gig' maar bevat zoveel variatie, stijlen en thema's dat het toch een kind van deze tijd is. Zo ook de prachtige elektronische luisterhiphop van 'Down by Law'. De rappers – vaak toch niet de kleinste ego's - doen er goed aan hun bek af en toe te houden en de muziek voor zich te laten spreken.
Het draait dan ook alles behalve vierkant op 'Cube'. De schijf toont dat Le Peuple zowel muziek voor de dansvloer als voor de wagen of het hoofd kan maken. Vlees én vis, een totaalalbum met veel peuple en veel herbe.

Meer over Le Peuple de l'Herbe


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.