Leak Bros, een rapduo afkomstig uit de grauwe New Yorkse wijk Brooklyn, maakt van zwarte humor een kunst en schudt zonder problemen een volledig album uit zijn mouwen waar de kopers een paar maanden mee zoet zijn. Op 'Waterworld' verkennen de twee de grenzen van hun creativiteit.
Iemand zei ooit dat cynisme de humor van de verdrukten was. Professionele hiphopcynici Cage & Tame One releasen elk jaar een stroom singles en albums om de huur te kunnen betalen zonder dat dit het niveau van hun muziek aantast. Blanke homeboy is ondertussen al toe aan zijn derde album in twaalf maanden tijd en weet zich dankzij donkere humor en een radde tong probleemloos staande te houden in de overwegend zwarte hiphopgemeenschap van New York. Tame One, een paar pigmenten donkerder, maakte ooit deel uit van hiphoplegendes The Artifacts en is momenteel bezig aan een succesvolle comeback. 'Waterworld' is een conceptalbum dat van begin tot einde draait rond psychedelische drugs. Wie de gelijknamige film met Kevin Costner heeft gezien herinnert zich de Smokers: kwaadaardige mensen die zich al rokend en puffend een weg baanden over de aan mekaar gesloten wereldzeeën. Cage en zijn vriend nemen op deze cd de rol van de Smokers op zich en experimenteren hier met elke drug die God heeft verboden. Op zich klinkt dit als een zwak verhaaltje om een heel album op te bouwen maar het duo lijkt daar absoluut geen moeite mee te hebben. De slechte jeugd van de twee heren blijkt hier zelfs van pas te komen. Bovendien waren dergelijke conceptalbums eerder ook al een succes, denk maar aan Cypress Hill. Voor elk nummer op 'Waterworld' werd er beroep gedaan op een andere producer, zodat er niet echt sprake is van een coherent geluid. Als gemeenschappelijk element komen de meeste samples uit de bakken met psychedelische rock om een druggy sfeer te creeëren. Doordat elk nummer over een andere drug handelt (het in luie weeddampen gehulde 'See Thru' verschilt sterk met het vrolijk lallende 'Delirium') komt dit nooit storend over. Dit is hiphop voor gevorderden, waar de teksten belangrijker zijn dan de beats. Velen zullen zich storen aan het feit dat er altijd opnieuw over hetzelfde wordt gerapt, maar dat is net wat dit album zo goed maakt. De meeste metaforen en inside jokes zullen de gemiddelde hiphophater over het hoofd vliegen en sommige rhymes dienen meerdere malen te worden gehoord voordat alle woordspelingen duidelijk zijn, kortom: uren plezier voor de fans met dit schijfje. Hoogstaande poëzie is dit echter niet en een hiphopklassieker al evenmin, maar zolang de twee uit New York zichzelf niet al te serieus nemen valt er niet te klagen.
Leak Bros leveren met 'Waterworld' een plaat af die het best te consumeren valt met een stevige joint tussen de lippen en die vooral bij hiphopkenners in de smaak zal vallen. Liefhebbers van creatief taalgebruik en benevelde denkpistes komen hier volledig aan hun trekken, maar de harde humor en een 'fuck the world'-mentaliteit moet er wel bij worden genomen. 'Waterworld' hoort zeker bij de origineelste releases van 2004 maar valt uit te testen op eigen risico.

Meer over Leak Bros


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.